Guvernul va aproba in sedinta din aceasta saptamana majorarea salariului minim la 1.900 de lei, sustine ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

Intrebata daca Guvernul va aproba masura in sedinta programata saptamana aceasta, Lia Olguta Vasilescu a raspuns afirmativ.

"Da, obligatoriu. In acelasi timp cu bugetul, vom avea aceasta Hotarare de Guvern referitoare la salariul minim, care ramane la 1.900 de lei, asa cum s-a stabilit, pentru ca este vorba si de intoarcerea sarcinii fiscale. Motivul amanarii acestei Hotarari de Guvern nu a fost altul decat ca ea trebuie sa stea o anumita perioada de timp pe site pentru dezbateri. S-a cerut transparenta si s-au efectuat mai multe etape in acest sens. Deci da, va fi", a sustinut Vasilescu, potrivit Agerpres.

Hotararea Guvernului pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata ar fi trebuit aprobat in sedinta de Guvern din 8 noiembrie, insa, potrivit unor surse oficiale, a fost retras de pe ordinea de zi pentru ca trebuia discutat in Consiliul Economic si Social (CES), iar pentru acest lucru trebuia sa stea o anumita perioada in dezbatere publica.

Salariul minim brut va fi 1.900 lei

Conform notei de fundamentare, prin acest proiect de Hotarare a Guvernului se propune ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 1.900 lei lunar incepand cu data de 1 ianuarie 2018, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore in medie pe luna, ceea ce reprezinta o crestere de 31,03% fata de luna decembrie 2017.

"Incheierea unui contract individual de munca cu stabilirea unui salariu de baza mai mic decat cel prevazut in prezentul proiect de Hotarare de Guvern constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 300 de lei la 2.000 de lei, fiind distincta de cea prevazuta de Codul Muncii. Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se realizeaza de catre inspectorii de munca", se precizeaza in nota de fundamentare.

In ceea ce priveste impactul macroeconomic, in nota se estimeaza ca majorarea propusa va avea efecte pozitive asupra cresterii economice prin stimularea ocuparii si reducerii muncii la negru.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.