17 Octombrie 2017 , 12:57 in Business
Te-ai intrebat vreodata care sunt elementele de design care pot determina succesul unei cafenele?

60% dintre barurile, restaurantele si cafenelele din Romania dau faliment in primele 9 luni de la deschidere, iar 80% in primii 5 ani de functionare, se arata intr-o cercetare data recent publicitatii.

De altfel, romanii sunt pe ultimul loc in UE la cheltuieli in restaurante si cafenele. Potrivit datelor obtinute de cei de la Eurostat, ne cheltuim doar 1,1% din venituri in astfel de localuri, in timp ce media europeana se ridica la 6,8%.

Astfel, daca spaniolii, italienii sau francezii au deja o traditie in a socializa si a-si petrece mare parte din timpul liber in oras cu prietenii, romanii prefera mai degraba sa se relaxeze in fata televizorului. Nivelul de trai scazut poate fi una dintre explicatii. De altfel, 7 din 10 romani nu isi permit sa mearga in vacante, multi dintre cei chestionati declarand ca nu au fost niciodata intr-un concediu, scrie stirileprotv.ro.

In aceste conditii, ce poate determina totusi succesul unei cafenele, daca acesta este visul tau? Pe langa o locatie bine aleasa, produsele de calitate sau personalul amabil si atent, designul joaca un rol important intr-o poveste despre afaceri cu final fericit. Vorbim aici despre cum aranjezi mesele, ce tip de mobilier alegi sau despre atmosfera pe care reusesti sa o creezi prin simpla alegere a unui sistem de iluminat potrivit.

Designul poate asigura, asadar, succesul unei cafenele sau, dimpotriva, poate indeparta clientii. Este primul lucru pe care trebuie sa-l iei in considerare imediat dupa ce ai cumparat sau inchiriat un spatiu. Iata care sunt cele 3 elemente de design care ii pot determina pe clienti sa se intoarca:

1. Iluminatul

Iluminatul artificial este foarte important atunci cand vorbim despre succesul unei afaceri. Vrei sa creezi o atmosfera intima in care prietenii sa stea la povesti si sa se simta bine? Sau iti doresti un mediu dinamic si profesional, in care clientii sa poata si lucra la laptop in pauza de pranz?


Sursa foto: minicase/ Shutterstock.com

Ei bine, o lumina in tonuri calde, nu foarte puternica, creeaza un spatiu perfect pentru relaxare. Intr-un astfel de loc, clientii tai se vor simti ca acasa, se vor intinde la povesti si probabil vor cumpara si a doua bautura, la care vor adauga si produse de patiserie, apa sau sandvisuri. Daca alegi lumina alba, puternica, atunci vei crea un spatiu mult mai dinamic, clientii se vor roti mai repede, iar asta s-ar putea sa se simta si in castiguri, atunci cand tragi linie la final de zi.

Nu exista o reteta perfecta, insa poti apela la sfatul unui specialist care sa-ti dezvaluie mai multe despre solutiile de iluminat potrivite nevoilor tale si tipului de afacere pe care vrei sa o dezvolti.

2. Curatenia

Curatenia nu inseamna doar igienizarea meselor si stersul pe jos. Pentru un design care sa inspire curatenie, trebuie sa joci cartea simplitatii. Nu aglomera spatiul cu obiecte de decor in exces. Asta nu inseamna ca trebuie sa alegi neaparat minimalismul. Inseamna sa alegi doar acele decoratiuni care vor pune in valoare localul, fara a crea insa o atmosfera incarcata.

3. Mobila


Sursa foto: Monkey Business Images/ Shutterstock.com

Este important sa alegi un mobilier confortabil, este important sa stii cum sa-l amplasezi si este important sa adaugi perne. Trebuie sa creezi un sentiment de cuib in cafeneaua ta. Un loc in care clientii vin sa se relaxeze, unde atmosfera este primitoare si creeaza un sentiment de acasa.

Insa gandeste spatii si pentru cei care vor sa lucreze. Asta inseamna mese mai inalte si scaune de tip bar, de exemplu. Canapelele sunt grozave pentru discutii intre prieteni, insa nu la fel de practice atunci cand un student vrea sa scrie un eseu.

Nu exista o reteta exacta a succesului atunci cand vorbim despre deschiderea unei cafenele, insa un lucru este sigur: nu este vorba doar despre cafea. Elemente precum iluminatul artificial sau alegerea mobilierului sunt si ele foarte importante.



Te-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului 80% dintre localurile din Romania dau faliment in 5 ani. Secretul succesului.


Ultima ora din Business pe 9AM