Coreea de Nord a condamnat la moarte patru jurnalisti sud-coreeni pentru ca au publicat o critica la adresa unei carti, pe care regimul de la Phenian o consider insultatoare, relateaza AFP.

Chosun Ilbo si Dong-A Ilbo, doua ziare conservatoare, au criticat editia coreeana a North Korea Confidential, o carte scrisa de doi jurnalisti britanici stabiliti la Seul, publicata initial in 2015.

Aceasta carte descrie rolul tot mai mare jucat de economia de piata in viata de zi cu zi a nord-coreenilor, unde serialele de televiziune sud-coreene circula “pe sub mana” si unde sunt copiate moda si stilurile de coafura de la Seul. Cei care sunt prinsi in posesia unor DVD-uri sau stickuri USB cu seriale sud-coreene pot sa scape cu mita, afirma autorii, scrie News.ro.

Versiunea coreeana a cartii a fost redenumita “Republica capitalista Coreea” – un joc de cuvinte referitor la numele oficial al tarii, Republica Populara Democrata a Coreei. Pe coperta tarii este inlocuita steaua din stema statului cu simbolul dolarului.

Publicand critica, ziarele “au comis infractiunea hidoasa de a insulta demnitatea” Coreei de Nord, in cadrul unei “campanii de defaimare sordida”, a decis Curtea Centrala de la Phenian.

In consecinta, cate un jurnalist de la fiecare publicatie si presedintii companiilor care detin ziarele au fost condamnati la pedeapsa capitala.

Infractorii nu au drept sa faca apel, iar executia va fi desfasurata oriunde, oricand, fara alte forme de proces”, a adaugat instanta.

Presa nord-coreeana nu mentioneaza nicio sentinta in cazul autoritatilor cartii : fostul corespondente The Economist Daniel Turdor si James Pearson, care lucreaza pentru agentia Reuters.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.