Fondul Monetar Internationla (FMI) a anuntat ca va lansa un nou instrument, capabil sa sustina guvernele care se confrunta cu probleme financiare. Acest instrument nu implica bani. 

Noul instrument al FMI serveste ca dovada de recunoastere a programului de reforma. Guvernele care beneficiaza de aprobarea FMI, vor putea sa acceseze alte forme de finantare de la banci si de pe pietele de obligatiuni.

"Noul instrument este conceput sa ajute tarile sa deblocheze finantare din partea creditorilor oficiali si a donatorilor privati (...) Permite tarilor sa trimita un semnal de angajament fata de reforme si sa catalizeze finantare din alte surse", informeaza FMI, potrivit agerpres.ro.

La jumatatea lunii iulie, Consiliul de Administratie a aprobat noul Policy Coordination Instrument (PCI), care nu va avea criterii eligibile, cat timp tara nu are intarzieri in rambursarea platilor catre FMI.

In loc sa ofere credite in schimbul aderarii la un program de reforme economice si financiare, FMI se va concentra doar pe politicile guvernelor. "Politicile sprijinite de noul instrument vor trebui sa indeplineasca aceleasi standarde ca si cele impuse de un credit standard de la FMI", a precizat institutia.

FMI a relansat saptamana trecuta un mecanism rar, potrivit caruia a aprobat un imprumut, pe un an, Greciei, dar a amanat eliberarea fondurilor pana in momentul in care autoritatile de la Atena obtin o reducere a datoriei din partea zonei euro. Mecanismul a permis Greciei sa revina pe pietele de obligatiuni dupa o pauza de trei ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.