Impozitul pe cifra de afaceri este un impozit de secol XIX, iar ideea de a-l aplica din 2018 arata incapacitatea autoritatilor romane de a colecta un impozit modern cum este cel pe profit, a declarat vineri Angela Rosca, partener al cabinetului de consultanta, TaxHouse, care nu crede ca acest impozit se va aplica in Romania in locul impozitului pe profit, asa cum prevede noul program de guvernare.

Nu cred ca acest impozit se va aplica pentru ca este un impozit de secol XIX, care arata incapacitatea autoritatilor romane de a colecta un impozit modern cum este cel pe profit, care este aplicat de toate tarile dezvoltate. Nu cred ca se va aplica. (...) Sa intarim capacitatea ANAF de control. (...) Facem exact invers in loc sa intarim capacitatea si sa continuam cu un impozit modern, ne intoarcem la un impozit de secol XIX”, a afirmat Rosca, in cadrul unui intalniri a oamenilor de afaceri din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) cu jurnalistii, potrivit News.ro.

Consultantul fiscal a mai spus ca masurile propuse noul Guvern nu au calcule de impact si au efecte nefaste.

Aruncarea acestor idei fara calcule de impact fac mult mai rau decat aplicarea acestora dupa multe studii de impact. Capitalul este foarte sperios, cum stie toata lumea, si nu facem decat sa abuzam orice investitori care vine in Romania. (...) Ganditi-va daca mai poti sa-ti mai faci un plan de afaceri. Oamenii de afaceri si-au facut un plan de afaceri in 2016 pe baza programului de guvernare de anul trecut, dar nimeni nu mai poate conta pe acest business plan”, a mai spus Rosca.

Noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE prevede ca toate firmele din Romania vor plati, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit, care va disparea.

Masura, o mare noutate fiscala, aduce beneficii statului, care incaseaza bani indiferent daca firmele fac sau nu profit, si dezavantajeaza puternic companiile, mai ales cele aflate la inceput de drum, care vor plati sume tot mai mari pe masura ce se dezvolta.

Masurile sunt justificate de PSD prin faptul ca Romania are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeana.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.