Business 11 Mai 2017 15:27 de Clara Vacaru
Ministerul Finantelor a lua joi cu imprumut 1 miliard lei (220 milioane euro) prin vanzarea de certificate de trezorerie scadente la 14 mai 2018, in linie cu nivelul programat, pentru care a acceptat sa ofere bancilor un randament mediu de 0,87%, in scadere usoara fata de licitatia precedenta, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cele opt banci participante la licitatie au oferit 2,33 miliarde lei, de peste doua ori mai mult fata de valoarea anuntata.

Certificatele de trezorerie nu au dobanda, randamentul fiind calculat ca diferenta intre pretul de vanzare, mai mic decat valoarea nominala, si valoarea pe care statul o va plati la scadenta, care este chiar valoarea nominala.

La licitatia de joi, randamentul mediu ponderat a fost de 0,87%, iar cel maxim de 0,89%.

In 6 aprilie, la ultima licitatie pentru aceeasi scadenta, Ministerul Finantelor a plasat certificate de trezorerie pe un an de 800 milioane lei, la un randament mediu de 0,90%.

Ministerul Finantelor si-a propus pentru luna mai sa imprumute de pe piata interna 3,7 miliarde lei, din care 1 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,7 miliarde lei prin emisiuni de obligatiuni, la care s-ar putea adauga 405 milioane lei prin licitatii suplimentare.

In 2017, nevoia de finantare a statului este in crestere, in conditiile in care Guvernul a prevazut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), fata de nivelul de 2,41% din PIB atins in 2016.

Comisia Europeana si multi analisti se asteapta la un deficit bugetar de peste 3% din PIB in 2017, din cauza supraestimarii de catre Guvern a veniturilor bugetare si a valorii PIB.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.