Un pachet de beneficii generos poate adesea sa cantareasca mai mult decat salariul, iar angajatorii de la noi par din ce in ce mai constienti de acest lucru.

Pachetul de beneficii este noul salariu, titra publicatia americana Bloomberg in urma cu ceva timp, iar in prezent se pare ca el cantareste tot mai mult si este din ce in ce mai important pentru angajati. Trendul acesta a fost imbratisat si de companiile de la noi din tara si mai exista foarte putine firme care sa nu ofere niciun beneficiu extra-salarial. Exista si mai putini angajati care sa se multumeasca doar cu salariul, un lucru pe care toate companiile ar trebui sa-l constientizeze.

Ce beneficii se regasesc cel mai des in pachetele oferite de catre angajatorii romani

In tara noastra beneficiile cele mai apreciate si cel mai des oferite sunt tichetele de masa. De altfel, este de ajuns sa arunci o privire printre aceste avantaje ale bonurilor de masa, pentru a realiza de ce ele se regasesc pe primul loc in pachetele oferite de companii, dar si in cerintele angajatilor. Ele reprezinta un beneficiu extra-salarial usor de folosit, pentru ca un card de masa sau tichetele de masa se pot utiliza atat pentru cumparaturi de produse alimentare, cat si pentru a lua masa la restaurante sau cantine. In plus, dupa cum vezi, tichetele aduc companiei o economie de 32%, iar angajatilor o putere de cumparare cu 48% mai mare.

Pe langa acele tichete, companiile de la noi mai ofera si asigurari medicale private, zile de concediu suplimentar, telefon de serviciu, dar si laptop de serviciu, decontarea cheltuielilor de transport, cat si cadouri pentru copii la diverse ocazii precum 1 Iunie sau Craciun, a evidentiat un studiu realizat de compania Accace, specializata in Servicii de Externalizare si Consultanta

Programele de team building sunt si ele privite ca beneficii extra-salariale, iar la noi in tara sunt tot mai populare. Ele aduc beneficii de ambele parti: angajatii au parte de un mini-concediu gratuit, iar firma are parte de o echipa mai bine inchegata si in care se colaboreaza mai bine.

Care este diferenta dintre pachetul de beneficii oferit de companiile de la noi si cele oferite in alte tari din regiune

Pachetul de beneficii pe care il ofera angajatorii de la noi din tara nu difera foarte mult de ce se ofera in alte tari din regiune. Acelasi studiu al Accace arata ca tichetele de masa, care la noi ocupa primul loc, sunt cel mai oferit beneficiu si in Cehia, Ungaria si Slovacia. Ele sunt oferite si de angajatorii din Polonia, inca acolo ocupa locul doi in topul celor mai populare beneficii, in vreme ce pe primul loc se situeaza abonamentul la o clinica medicala privata.

Citeste si:
Românii vor să reducă săptămâna de muncă la 4 zile. Ce spun...
Românii vor să reducă...

Exista, desigur, si diferente fata de practicile de la noi. In Cehia, de pilda, printre cele mai oferite beneficii se numara si programele de formare profesionala, pensia privata, asigurarea de viata, cat si activitatile sportive si culturale. In Ungaria, majoritatea angajtorilor ofera si un card de vacanta, dar si subventii pentru invatamant/educatia copiilor, cat si credite in conditii preferentiale, pensie privata si programe de formare profesionala. In Slovacia se ofera, in plus, si programul de lucru flexibil precum si posibilitatea de a lucra de acasa.

In tara noastra, cele mai mari beneficii le ofera companiile IT&C si industria farmaceutica, noteaza wall-street.ro, iar valoarea acestora, indiferent de industrie, creste de la an la an, odata cu pretentiile angajatiilor.

Pentru tine sunt importante beneficiile extra-salariale? Cum ar arata un pachet de beneficii atractiv, in viziunea ta?

Sursa foto: CandyBox Images/Shutterstock.com

Citeste si:
Cel mai hot trend al sezonului - colecția Lined de la Crocs!
Cel mai hot trend al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.