Medicii vor putea prescrie pacientilor, din 1 martie, 24 de medicamente care, in prezent, se acorda cu aprobarea comisiilor de specialitate ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, arata un proiect pus in dezbatere publica pe site-ul institutiei.

"Am postat pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in dezbatere publica, proiectul de Ordin pentru aprobarea formularelor de verificare a respectarii criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru 24 de medicamente care se acorda in prezent cu viza comisiilor de specialisti ale CNAS. Formularele vor fi completate de medicii prescriptori, din 1 martie, dupa data desfiintarii comisiilor de specialisti si vor fi transmise in format electronic catre Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), ca modalitate de verificare a incadrarii pacientului respectiv in criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor mentionate. Daca formularul este prescris corect, medicul primeste in cateva secunde avizul pentru prescrierea retetei", a explicat, pentru News.ro, presedintele CNAS, Radu Tibichi.

El a mai spus ca supunerea spre dezbatere publica a proiectului acestui ordin reprezinta un pas important spre inlocuirea actualului mecanism birocratic de aprobare a unor tratamente scumpe prin intermediul comisiilor de specialisti cu un mecanism rapid, care va permite reducerea timpului dintre diagnosticare si inceperea tratamentului.

Totodata, formularele de verificare a respectarii criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice vor reprezenta un sprijin pentru medicii prescriptori, in conditiile in care dupa data de 1 martie intreaga responsabilitate a prescrierii medicamentelor respective va reveni medicilor respectivi, potrivit presedintelui CNAS.

In acelasi timp, formularele mentionate vor constitui si un instrument de monitorizare si control al evolutiei costurilor prescrierilor de medicamente cu impact financiar semnificativ asupra bugetului CNAS, necesar in conditiile in care pretul unui singur medicament de acest fel poate ajunge pana la 200.000 lei, a mai aratat Tibichi.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Potrivit proiectului, medicul raspunde de autenticitatea si exactitatea completarii formularului.

Originalul dosarului pacientului, impreuna cu toate documentele anexate (evaluari clinice si buletine de laborator sau imagistice, consimtamantul informat, declaratia de propria raspundere a pacientului, formularul, confirmarea inregistrarii formularului etc.), constituie documentul-sursa fata de care se poate face auditarea/controlul datelor completate in formular, se mai arata in proiectul de ordin.

Tot in vederea renuntarii la mecanismul comisiilor de specialisti, CNAS a pregatit modificari in actele normative subsecvente referitoare la prescrierea medicamentelor si la raportarea activitatii furnizorilor de servicii medicale si medicamente, a precizat presedintele CNAS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.