Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, a declarat, vineri, la Alba Iulia, intrebat ce parere are despre proiectul privind gratierea, ca Guvernul Marii Britanii este dispus sa impartaseasca Guvernului Romaniei din experienta in ceea ce priveste suprapopularea inchisorilor precizand ca in tara sa au fost adoptate solutii diferite precum inchisorile private sau bratarile electronice ca alternative pentru detentie.

Paul Brummell a raspuns jurnalistilor in limba romana, la finalul unei conferinte sustinute la Alba Iulia, ca modificarile privind legislatia romaneasca nu trebuie comentate de catre diplomatii straini, precizand insa ca problema supraaglomerarii din inchisori este "o problema reala” cu care s-a confruntat si Marea Britanie.

"Este o problema reala aici in ceea ce priveste populatia din inchisori care este mai mare decat capacitatea. Guvernul britanic este gata sa lucreze cu Guvernul Romaniei privind o schimbare de experienta in aceasta privinta. In Marea Britanie, am avut aceleasi probleme”, a spus ambasadorul.

El a adaugat ca in tara sa au fost adoptate solutii diferite fata de cele pe care ar dori sa le adopte Romania si a dat exemplu inchisorile private sau bratarile electronice ca alternative pentru detentie.

"In ceea ce priveste Marea Britanie, avem o colaborare de lunga durata cu Ministerul Justitiei si cu institutiile de justitie si politie din Romania si suntem absolut gata sa schimbam experienta noastra. De exemplu, Ministerul Justitiei a explicat ca este o problema aici in ceea ce priveste populatia din inchisori care este mai mare decat capacitatea. Este o problema nu numai pentru Romania. In Marea Britanie am adoptat solutii diferite, de exemplu inchisori private sau alternative pentru inchisori, bratarile electronice. Suntem absolut gata sa discutam cu autoritatile romane experienta noastra. Poate sa fie interesant si folositoare pentru Romania, poate nu este pentru Romania”, a mai spus Paul Brummlell.

Intrebat cum vede ideea organizarii unui referendum pe aceasta tema, ambasadorul britanic a raspuns ca aceasta este o intrebare la care trebuie sa raspunda Romania, si nu un diplomat strain, dar a mentionat faptul ca este importanta "o discutie transparenta cu toate partile pentru a gasi drumul cel mai eficient”.

Presedintele Klaus Iohannis solicita referendum pe tema gratierii

Presedintele Klaus Iohannis a declansat, marti, procedura pentru organizarea referendumului privind justitia si a transmis Parlamentului o scrisoare pe aceasta tema.
Citeste si:
Ambasadorul Germaniei, declarații la 30 de ani de la semnarea...
Ambasadorul Germaniei,...

Scrisoarea pe tema referendumului a fost transmisa presedintilor celor doua Camere, solicitand consultarea Parlamentului cu privire la problema sus mentionata.

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului se reunesc, vineri, pentru a repartiza comisiilor de specialitate, pe langa proiectul bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat pe anul 2017, si scrisoarea presedintelui Klaus Iohannis prin care informeaza presedintii celor doua Camere privind intenta sa de a convoca electoratul la un referendum privind justitia.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.