Marks & Spencer (M&S) intentioneaza sa renunte la cele sase magazine din Romania, in contextul inchiderii a 53 de magazine de pe piete precum Olanda, Belgia sau Polonia, potrivit unui comunicat transmis marti.

M&S incepe, marti, consultarile cu cei 101 angajati din Romania pe marginea propunerii de inchidere a magazinelor. Grupul propune inchiderea magazinelor aflate in proprietatea sa pe zece piete, inclusiv zece magazine in China si sapte in Franta, precum si a magazinelor sale din Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, Slovacia, Olanda, Belgia si Romania, scrie Mediafax.

Avand in vedere analiza cuprinzatoare a activitatii internationale a grupului, am efectuat o evaluare aprofundata a activitatii noastre din Romania si a oportunitatilor de crestere pe termen lung pentru Marks & Spencer pe piata. Analiza noastra a aratat ca in ultimii cinci ani am avut mari dificultati in a atinge pragul de rentabilitate si nu mai putem continua activitatea din Romania”, a declarat Jonathan Glenister, director regional pentru Europa, China si India in cadrul Marks & Spencer.

Activitatea internationala a Marks & Spencer poate fi grupata in doua parti: un segment care include operatiunile realizate, ca model de afaceri, prin companii detinute de grup si care inregistreaza pierderi pe mai multe piete, si o activitate profitabila, desfasurata in regim de franciza, care a inregistrat un profit de 87 de milioane de lire anul trecut”, informeaza comunicatul.

In 2015, operatiunile desfasurate de grup prin companii aflate in proprietatea sa pe zece piete au inregistrat o pierdere de 45 de milioane de lire sterline si venituri de 171 de milioane de lire sterline, iar activitatile de pe unele piete au inregistrat pierderi in ultimii cinci ani. Printre factorii care au cauzat aceasta situatie se numara portofoliul fragmentat de magazine detinute si dimensiunea redusa a afacerilor. „In plus, exista oportunitati limitate de crestere pe aceste piete in viitor”, au adaugat reprezentantii companiei.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Daca in urma consultarilor Marks & Spencer va adopta propunerile de inchidere, va inregistra costuri nebugetate initial de ordinul a 150 - 200 de milioane de lire sterline, in cea mai mare parte cu impact direct asupra fluxurilor de numerar, in special pentru acoperirea obligatiilor legate de contractele imobiliare si disponibilizari.

Marks & Spencer are 268 de magazine in regim de franciza pe 34 de piete, precum si societati mixte in India si Grecia. De asemenea, Marks & Spencer va continua sa dezvolte sistemul de franciza din domeniul alimentar in Franta, unde exista cerere pentru produsele sale.

Grupul va continua sa opereze prin companii detinute direct in Republica Irlanda, Hong Kong si Republica Ceha, unde activitatile sale sunt mai profitabile.

Marks & Spencer efectueaza, de asemenea, vanzari online pe 21 piete. Grupul a anuntat ca va avea in urmatorii cinci ani cu 60 de magazine de imbracaminte si articole pentru casa mai putin, dintre care 30 se vor inchide. Restul magazinelor se vor transforma in magazine de mancare, iar directorul executiv Steve Rowe isi propune sa deschida 200 de magazine Simply Food ca parte a schimbarii de plan, potrivit BBC.

Citeste si:
Trendurile anului în materie de ambalaje pentru magazinele fizice
Trendurile anului în materie...

M&S a raportat scaderi ale vanzarilor si ale profiturilor in perioada aprilie-septembrie. Vanzarile de imbracaminte in magazinele existente au scazut cu 5,9%, in timp ce vanzarile in lantul de mancare au scazut cu 0,9%, adauga site-ul citat.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.