Business 9 Iunie 2016 16:30
Doar trei din 10 romani care si-au achizitionat recent o locuinta sunt multumiti in totalitate de alegerea facuta, distanta fata de centrul orasului, lipsa unui parc in apropiere, lipsa locurilor de parcare suficiente in jurul blocului respectiv sau lipsa unei intrari la metrou fiind printre cele mai des intalnite motive de nemultumire, potrivit unui studiu publicat joi de compania imobiliara Re/Max.

”Fata de media Europei, in Romania noii proprietari de locuinte sunt in special tineri, programul guvernamental Prima Casa avand o contributie semnificativa in acest sens. Totusi, nu toti sunt pe deplin multumiti de alegerea facuta, majoritatea optand pentru o locuinta in ansamblurile rezidentiale noi dezvoltate in zone mai indepartate de centrul orasului, doar pentru a se incadra in bugetul de care dispun”, a declarat presedinte Re/Max Romania, Razvan Cuc.

Pe de alta parte, acelasi studiu arata ca in ceea ce priveste durata procesului de achizitionare a locuintei, romanii se situeaza la acelasi nivel cu ceilalti europeni, dedicand cautarilor o perioada de aproximativ doua luni, timp in care vizioneaza in medie sapte apartamente sau case.

Piata imobiliara romaneasca a crescut cu 10% in 2015, comparativ cu anul precedent, atat in ceea ce priveste valoarea, cat si volumul tranzactiilor realizate, previziunile pentru 2016 indicand o crestere de 5%, arata un alt studiu al companiei imobiliare.

La nivel european, 80% dintre proaspetii proprietari de apartamente si case considera ca au luat decizia cea mai buna.

Studiul a mai aratat ca, desi Austria si Elvetia conduc clasamentul, fiind tarile cu cel mai mare grad de multumire in ceea ce priveste locuinta achizitionata recent, nu sunt diferente majore intre tarile luate in calcul.

In clasamentul pe tari, rezultatele studiului arata ca pe primele 5 locuri se situeaza Austria, Elvetia, Suedia, Olanda si Marea Britanie, state in care majoritatea celor care au cumparat recent o locuinta se declara multumiti sau foarte multumiti de alegerea facuta.

In top urmeaza proaspetii proprietari din Finlanda, Portugalia, Germania, Slovacia si Turcia, care s-au declarat multumiti de noua locuinta in proportie de 34 % – 41 %.

Ultimele tari clasate in topul realizat de Re/Max sunt Grecia, Cehia, Italia, Polonia, Franta si Spania, ai caror cetateni s-au declarat multumiti doar in proportie de 30%-32%, scrie News.ro.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

In cadrul studiului, consultantii Re/Max au chestionat persoane cu varste cuprinse intre 20 si 59 de ani in legatura cu procesul achizitionarii proprietatilor – care sunt cele mai importante aspecte care conteaza in luarea deciziei finale, dar mai ales cat de multumiti sunt de alegerea facuta.

Re/Max este lider mondial in real-estate, fiind franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, infiintata in 1973 in Denver, are astazi peste 100.000 de agenti afiliati in birouri aflate in circa 100 de tari din intreaga lume.

In Europa, compania este prezenta in 33 de tari, cu peste 1.600 birouri si 15.000 de agenti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.