Business 17 Mai 2016 12:06
Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania si Confederatia Patronala CONCORDIA au cerut Parlamentului sa respinga Legea nr. 321/2009 care obliga hipermarketurile sa achizitioneze 51% produse provenite din lantul scurt de aprovizionare, afirmand ca este discriminatorie si nociva.

Confederatia Patronala CONCORDIA cere deputatilor sa contribuie „la apararea interselor consumatorilor si principiilor economiei de piata, prin transmiterea unui mesaj politic clar in plenul Camerei Deputatilor pentru respingerea proiectului de lege pentru modificarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare”, se arata in scrisoarea semnata de presedintele CONCORDIA, Dan Ioan Gheorghiu, adresata Parlamentului.

Confederatia Patronala CONCORDIA transmite Parlamentului ca a luat la cunostinta „cu ingrijorare modificarile in curs de adoptare la Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare”, sustinand ca prevederile legii „incalca atat legisaltia comunitara si principiile pietei unice”, dar si legislatia romaneasca si ca „principalul scop al adoptarii lor este efectarea activitatii comerciale a celor care opereaza in domeniul comertului modern in Romania”, potrivit unei scrisori adresate Parlamentului.

CONCORDIA sustine ca obligativitatea ca 51% din produsele alimentare din supermarket sa fie romanesti nu este de natura sa rezolve problemele si nici sa asigure un sprijin real producatorilor romani, scrie MEDIAFAX.

Mai mult, CONCORDIA sustine ca prevederile in curs de adoptare ale legii ar putea afecta functionarea normala a comertului alimentar si „sa conduca la aparitia unor efecte colaterale nedorite” atat pentru producatori, cat si pentru consumatori.

De asemenea, Guvernul a emis in 20 februarie 2016 puncte de vedere negative la initativele legislative pentru modificarea Legii 321/2009, potrivit scrisorii adresate de CONCORDIA.

La randul sau, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania ii cere presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, printr-o scrisoare, sa ceara plenului retrimiterea proiectului de lege la comisia de specialitate, afirmand ca unele prevederi sunt „neconcurentiale si discriminatorii”.

Citeste si:
Iulia Albu dă de pământ cu vedetele care promovează clinici și...
Iulia Albu dă de pământ cu...

AMRCR sustine, de asemenea, ca modificarile aduse Legii 321/2009 nu sunt de natura „sa aduca un sprijin concret producatorilor romani, mai ales celor mici, asa cum s-a vehiculat in spatiul public”.

AMRCR sustine ca amendamentele aduse legii privind comercializarea produselor alimentare „au potentialul sa afecteze masiv functionarea normala a comertului alimentar”.

Cele doua scrisori au fost transmise Comisiei pentru Agricultura a Camerei Deputatilor.

Legea ar putea intra mati in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.