Sistemul actual de pensii private este subdezvoltat, dar cu un potential ridicat de crestere, este de parere Radu Craciun, director general si presedinte al BCR Pensii.

„Sistemul este in prezent subdezvoltat, dar cu un potential ridicat de crestere. Ar necesita cateva masuri de natura sa ii creasca atractivitatea atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. Cresterea plafonului de deductibilitate fiscala ar putea fi o astfel de masura“, a mai spus el.

Pensiile private au fost lansate in urma cu aproape opt ani, insa din cauza lipsei de educatie financiara a romanilor si a lipsei de preocupare pentru perioada pensionarii au atras active relativ reduse, de numai 21 mld. lei, informeaza MEDIAFAX.

Radu Craciun considera ca vulnerabilitatile sistemului rezida pe deoparte in mentalitatea populatiei si lipsa de constientizarea a situatiei financiare de dupa pensionare, si lipsa increderii in sistem pe de alta parte.

„Situatia demografica a Romaniei este in curs de inrautatire si, din acest motiv, componenta privata a pensiei noastre va juca un rol foarte important pentru asigurarea unui nivel de trai decent si dupa retragerea din activitate. Cu cat incepem mai devreme economisirea cu atat este mai intelept, deoarece efortul financiar este mai mic prin compunerea ratelor de investire pe o perioada mai indelungata“, a conchis Craciun.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.