Autoritatile Uniunii Europene (UE) pentru reglementarea ajutoarelor de stat vor analiza un raport realizat de un grup de parlamentari europeni in care retailerul suedez de mobila Ikea este acuzat ca a evitat plata de taxe in valoare de cel putin un miliard de euro intr-o perioada de sase ani.

Studiul, cerut de partidul Verzilor din Parlamentul European, afirma ca Ikea a reusit sa achite taxe mai mici decat ar fi trebuit ca urmare a transferului veniturilor din redevente printr-o companie din Olanda si posibil prin Luxemburg si Liechtenstein, transmite Reuters. De asemenea, compania a beneficiat de aranjamente favorabile privind taxele in Luxemburg si Belgia, au acuzat parlamentarii, potrivit MEDIAFAX.

Ikea a informat ca anul trecut a platit impozit pe profit la un nivel de aproximativ 19%. Comisia Europeana, care a cerut deja autoritatilor din Olanda si Luxemburg sa recupereze pana la 30 de milioane de dolari de la companiile Starbucks, respectiv Fiat Chrysler Automobiles, a informat ca va analiza cazul Ikea.

"Comisia a luat nota de raport si de concluziile acestuia si il va studia in detaliu", a declarat Vanessa Mock, purtator de cuvant al Comisiei. In cazurile mentionate mai sus, Olanda a contestat la finele lunii decembrie in instanta decizia Comisiei, fiind urmata de Fiat si Luxemburg. Audierile vor avea loc probabil spre sfarsitul anului, iar o decizie ar putea fi luata anul urmator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.