Pretul chiriilor in Marea Britanie este cel mai ridicat din Europa si este urmat de cel din Elvetia si Luxemburg.

Pretul chiriilor in Marea Britanie le eclipseaza pe cele din alte state occidentale, conform publicatiei The Telegraph. Media pretului chiriilor in Marea Britanie se ridica la suma de 903 euro in 2013 si este de aproape de doua ori mai mare decat media chiriilor la nivel european (481 de euro).

Chiar si in statele unde veniturile sunt similare cu cele din Marea Britanie chiriile sunt mult mai mici. Spre exemplu, in Germania si Olanda, media chiriilor este de 600 si de 625 de euro.

In Marea Britanie, chiriasii cheltuie, in medie, 39,1% din venituri, comparativ cu media europeana, care este de 28%, conform BBC.

De ce sunt cifrele ingrijoratoare pentru Romania

Pretul mediu al chiriilor in Romania depaseste suma de 333 de euro (aproximativ 1.500 de lei). Romanii platesc, astfel, de aproape trei ori mai putin decat britanicii pentru a inchiria o locuinta, insa calculele sunt mai complicate.

Conform Institutului National de Statistica, salariul mediu net pe economie in luna septembrie a fost de 1.871 lei in Romania.
Un calcul simplu ne arata ca romanii cheltuiesc aproximativ 80% din salariul mediu pentru plata chiriilor, spre deosebire de 39,1% cat cheltuiesc britanicii, care se confrunta cu cele mai mari preturi la chirii din Europa.

O veste proasta si pentru firme

Autoritatile locale cresc anul urmator impozitul platit de populatie pentru locuinte cu 25%, in timp ce pentru cladirile detinute de persoane fizice si utilizate in activitati economice, precum sedii PFA, firme sau cabinete, cresterea este de pana la 2.500%.

Noul sistem de taxe pentru locuintele personale folosite ca sedii de firme va genera o crestere cu 25% a cererii de spatii de birouri, conform unui studiu citat de publicatia balkans.com, deoarece ii va determina pe proprietarii locuintelor devenite sedii sociale sa mareasca semnificativ preturile chiriei.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Exista, insa, si vesti bune

In 2016, dezvoltatorii imobiliari din Romania vor livra o suprafata record de proiecte comerciale. Cifra este impresionanta: peste 700.000 de metri patrati de cladiri de birouri si spatii comerciale, iar investitia totala in aceste proiecte este de peste 800 de milioane de euro.

Mai mult decat atat, inovatia pare sa-si faca loc pe piata imobiliara din Romania, dupa cum vedem intr-o serie de filmulete postate pe Youtube de antreprenorul Liviu Tudor, cel mai mare proprietar roman de cladiri de birouri din Romania, care a dezvoltat, printre altele, West Gate Studios, cel mai mare campus privat din tara noastra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.