Compania ucraineana Naftogaz intentioneaza sa importe din Romania pana la 1 miliard de metri cubi de gaze, in 2016, a declarat directorul general al operatorului national de gaze din Ucraina, Andrii Kobolev.

"Ma astept ca anul viitor sa putem importa acest excedent de volum de gaze, nesemnificativ, acumulat de Romania", a spus Kobolev in timpul unei conferinte de presa sustinuta la Kiev. Kobolev a mai aratat ca spera ca Ucraina sa continue in decembrie discutiile cu grupul rus Gazprom, pentru a stabili pretul gazelor care sa fie importate in primul trimestru al anului 2016.

Seful Naftogaz a spus ca nu poate anticipa cand vor fi reluate importurile de gaze din Rusia, potrivit portalului unian.info. In ultima perioada, Ucraina a redus sau a suspendat importurile de gaze rusesti, concentrandu-se in schimb pe achizitiile de pe piata europeana.

Gazprom a oprit la sfarsitul lunii noiembrie livrarile de gaze catre Ucraina, iar directorul general al grupului, Alexei Miller, a avertizat ca blocajul implica riscuri serioase pentru tranzitul gazelor destinate Europei. Grupul rus a precizat ca Ucraina a primit toata cantitatea de gaze pentru care a platit, iar Gazprom a oprit furnizarea pentru ca tara nu a achitat inca in avans pentru livrarile viitoare.

La sfarsitul lunii noiembrie, Ucraina a cumparat 2 miliarde de metri cubi de gaze rusesti, iar Kobolev a precizat la momentul respectiv ca Ucraina va putea sa-si acopere necesarul de gaze si fara achizitiile din Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.