Grecia si creditorii internationali au ajuns marti la un acord privind reformele economice si financiare care trebuie luate de autoritatile de la Atena pentru a primi urmatoarea transa de imprumut in valoare de 2 miliarde de euro, au declarat trei oficiali citati de Wall Street Journal.

Acordul, convenit in cursul diminetii, va crea conditiile si pentru deblocarea unor fonduri de 10 miliarde de euro necesare recapitalizarii bancilor.

Potrivit acordului de sprijin in valoare de 86 de miliarde de euro convenit in vara, Grecia trebuie sa adopte 48 de masuri de reforma, considerate de importanta majora, in schimbul transei de imprumut de 2 miliarde de euro necesara platii salariilor, facturilor si arieratelor. Finalizarea primului set de reforme, impreuna cu unele suplimentare legate de sectorul financiar, a reprezentat o preconditie pentru ca Grecia sa primeasca fondurile de 10 miliarde de euro necesare bancilor.

Reformele convenite mai trebuie sa treaca joi si de votul Parlamentului de la Atena, inainte ca reprezentantii Ministerelor de Finante din zona euro sa aprobe frunizarea celor 12 miliarde de euro, au aratat oficiali europeni. Banca Centrala Europeana a anuntat in octombrie, in urma unor teste de stres, ca bancile din Grecia au nevoie de 14,4 miliarde de euro pentru consolidarea capitalului.

In ultimele cateva luni, oficiali europeni si eleni au subliniat ca majorarile de capital trebuie sa aiba loc pana la sfarsitul acestui an, inaintea intrarii in viagoare a unor noi reglemenari comunitare, mai stricte, care prevad ca deponentii neasigurati suporta pierderi generate de problemele institutiilor financiare, scrie MEDIAFAX.

Intarzierea negocierilor dintre oficialii eleni si creditori, din cauza unor neintelegeri precum cele privind confiscarea locuintelor in caz de neplata a creditelor, a provocat temeri ca recapitalizarea nu va putea avea loc in 2015. In final, cele doua parti au ajuns la un compromis care prevede ca cei mai vulnerabili 25% dintre imprumutati vor fi protejati, in timp ce alti 35% vor beneficia partial de protectie, in functie de un set de criterii care include veniturile si valoarea locuintelor.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Alte diferente de opinie, precum guvernanta fondului elen de salvare a bancilor, au fost la randul lor depasite. Alte probleme, legate de administrarea creditelor neperformante, au fost amanate pentru urmatoarele runde de discutii, care cel mai probabil vor avea loc luna viitoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.