Business3 Noiembrie 201510:51

Lectura de un minut

Afacerile din comertul cu amanuntul, cu exceptia celui cu autovehicule si motociclete, au crescut in primele noua luni cu 6,9%, ca serie bruta, sustinute in special de vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun, in urcare cu 16,3%, pe fondul reducerii TVA la alimente de la 1 iunie.

Totodata, vanzarile de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate au urcat cu 5,4%, iar cele de produse nealimentare cu 0,6%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, afacerile din comertul cu amanuntul au urcat cu 6,4%, pe fondul cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (15,4%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (5%) si vanzarilor de produse nealimentare (0,8%).

In septembrie, afacerile au scazut pe ansamblu fata de august cu 0,6%, ca serie bruta, dupa ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun s-au diminuat cu 5,1%, iar cele de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate cu 3,9%. In schimb, vanzarile de produse nealimentare au crescut cu 5,5%.

In functie de seria ajustata, afacerile au urcat cu 1,7%. Astfel, vanzarile de produse nealimentare au sporit cu 2,7%, cele de produse alimentare, bauturi si tutun cu 1,2%, iar vanzarile de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate cu 0,7%, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Cea mai mare piata auto din lume, in declin pentru al doilea an la ran
Cea mai mare piata auto din...

Comparativ cu septembrie anul trecut, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a avut un avans de 12%, ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (27,6%), vanzarile de produse nealimentare (5,2%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (4,6%).Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.