Afacerile din comertul cu amanuntul, cu exceptia celui cu autovehicule si motociclete, au crescut in primele noua luni cu 6,9%, ca serie bruta, sustinute in special de vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun, in urcare cu 16,3%, pe fondul reducerii TVA la alimente de la 1 iunie.

Totodata, vanzarile de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate au urcat cu 5,4%, iar cele de produse nealimentare cu 0,6%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, afacerile din comertul cu amanuntul au urcat cu 6,4%, pe fondul cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (15,4%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (5%) si vanzarilor de produse nealimentare (0,8%).

In septembrie, afacerile au scazut pe ansamblu fata de august cu 0,6%, ca serie bruta, dupa ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun s-au diminuat cu 5,1%, iar cele de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate cu 3,9%. In schimb, vanzarile de produse nealimentare au crescut cu 5,5%.

In functie de seria ajustata, afacerile au urcat cu 1,7%. Astfel, vanzarile de produse nealimentare au sporit cu 2,7%, cele de produse alimentare, bauturi si tutun cu 1,2%, iar vanzarile de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate cu 0,7%, scrie MEDIAFAX.

Comparativ cu septembrie anul trecut, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a avut un avans de 12%, ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (27,6%), vanzarile de produse nealimentare (5,2%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (4,6%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.