Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a cerut miercuri intrarea in faliment a Astra Asigurari, aflata in administrare speciala, dupa ce compania nu a reusit sa atraga 425 milioane lei la capital, despagubirile urmand sa fie acordate de Fondul de Garantare.

Dupa analizarea raportului administratorului special al Astra Asigurari, KPMG, Consiliul ASF a decis inchiderea procedurii de redresare financiara a companiei si revocarea KPMG, precum si retragerea autorizatiei de functionare a Astra, a declarat miercuri presedintele ASF, Misu Negritoiu. El a adaugat ca alta decizie a vizat solicitarea de intrare in procedura de faliment.

"Consiliul ASF a analizat situatia Astra Asigurari pe baza raportului administratorului special KPMG privind stadiul planului de redresare financiara. Concluziile raportului au fost ca sunt intrunite toate cele trei conditii legale care definesc starea de insolventa: incapacitatea de plata a datoriilor exigibile cu disponibilitati banesti, scaderea marjei de solvabilitate si imposibilitatea restabilirii situatiei financiare a societatii de asigurare-reasigurare in cadrul procesului de redresare", a afirmat Negritoiu.

El a aratat ca, la 30 iunie, Astra avea o marja de solvabilitate disponibila negativa de 871 milioane lei, un coeficient de lichiditate de 0,03% si un necesar de capital de circa 968 milioane de lei.

"In urma analizei si pe baza raportului, Consiliul ASF a adoptat inchiderea procedurii de redresare financiara, revocarea si incetarea atributiilor KPMG, retragerea autorizatiei de functionare a societatii Astra si constata starea de insolventa si solicita intrarea in procedura de faliment", a spus seful ASF. Negritoiu a adaugat ca Fondul de Garantare are capacitatea de a acoperi despagubirile Astra.

Consiliul ASF s-a intrunit miercuri in sedinta saptamanala, in cadrul careia a dezbatut situatia Astra, pe baza raportului intocmit de administratorul special al asiguratorului, KPMG, dupa ce procesul de majorare a capitalului companiei cu 425 milioane lei a esuat.

Citeste si:
[comunicat de presa] Finalizare proiect "GRANT PENTRU CAPITAL DE...
comunicat de presa ...

Negritoiu spunea la finele lunii mai ca, in situatia in care majorarea de capital nu se va efectua la Astra, varianta de avarie este preluarea obligatiilor de rascumparare de catre Fondul de Garantare a Asiguratilor.

"Cu Fondul de garantare avem diverse scenarii pentru Astra, privim cel mai rau caz si putem face fata unei situatii limita. Daca avem 900 milioane lei la fondul de garantare, iar Astra ar fi in situatie de lichidare, ar trebui probabil sa cheltuim toate aceste rezerve. Daca am fi avut mecanismul de rezolutie, cheltuielile ar fi la jumatate. Azi, in cazul Astra, nu putem face nicio interventie, in afara de administrarea speciala, nu putem face altceva decat lichidarea"
, mai spunea seful ASF la sfarsitul lunii aprilie.

Actionarii majoritari ai Astra, The Nova Group Investments si Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, au transmis luni ca vor sa aduca banii necesari in companie, dar in doua etape, pana in septembrie 2016, solicitand totodata ASF sa retraga administrarea speciala, precum si limitarea activitatii de subscriere aplicata in mai.

Citeste si:
Falimentul Astra Asigurari, decis prin hotarare definitiva de...
Falimentul Astra Asigurari,...

De asemenea, Adamescu a cerut autoritatii sa-i permita asiguratorului sa preia AXA Life Insurance. Astfel, cei doi actionari majoritari au propus ca plan de redresare a companiei sa contribuie cu 425 milioane lei la capitalul Astra, respectiv suma prevazuta ca necesar pentru majorarea de capital, proces esuat saptamana trecuta, dar in doua etape.

Prima transa, de 150 milioane lei, ar urma sa fie platita pana la sfarsitul acestui an, iar restul de 275 milioane lei pana la 30 septembrie 2016. "In conditiile aprobarii planului de redresare financiara, actionarii sunt pregatiti sa sustina nevoile urgente ale companiei cu fonduri, ca etapa preliminara si temporara pana la finalizarea demersurilor privid majorarea de capital", au transmis actionarii Astra luni.

ASF a comunicat joi ca, in sedinta din aceasta saptamana a Consiliului autoritatii, se va decide asupra situatiei Astra Asigurari, dupa ce va analiza raportul pe care KPMG il va intocmi cu privire la derularea procesului de redresare.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la falimentul Euroins. Ce soluție are ASF
Cum s-a ajuns la falimentul...

Niciun investitor nu a fost interesat sa participe la majorarea de capital la Astra, astfel ca administratorul special KPMG a transmis miercuri seara ca analizeaza impreuna cu ASF posibilele variante de redresare a companiei, apreciind ca nu va putea fi adoptat alt plan fara o suplimentare de capital, scrie MEDIAFAX.

A treia etapa de majorare a capitalului social prevazuta de planul de redresare a Astra, adresata atat actionarilor existenti, cat si altor investitori institutionali, pentru suma de 425 milioane lei, s-a incheiat pe 19 august.

"Din analizele efectuate in dezvoltarea planului de redresare, nu am identificat variante fezabile ale acestui plan ce ar putea conduce la redresarea ASTRA fara majorarea capitalului social. (....) nu credem ca un plan alternativ la planul actual de redresare ar putea fi conceput fara elementul de majorare a capitalului. Astfel, dupa clarificarea rezultatului subscrierilor, vom fi in masura sa prezentam concluziile noastre, precum si masurile pe care le propunem in consecinta spre aprobarea ASF, cu care ne aflam in permanenta comunicare si colaborare, asa cum am fost de altfel pe intreg parcursul perioadei de administrare speciala", au spus reprezentantii KPMG.

Citeste si:
Oana Zăvoranu, în pragul falimentului: „A mai făcut și alte datorii...
Oana Zăvoranu, în pragul...

Compania de asigurari se afla in proces de redresare financiara din februarie 2014, avand ca administrator special firma KPMG Advisory.

Actionarii Astra Asigurari, companie controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, au aprobat in urma cu doua saptamani suspendarea procedurii de majorare a capitalului social, ajunsa in cea de-a treia etapa, destinata investitorilor institutionali. Astfel, actionarii Astra au decis suspendarea procesului de majorare a capitalului pana la suspendarea efectelor deciziei ASF 999 din 26 mai.

In raportul din 10 iulie prin care KPMG Advisory convoaca AGEA la Astra este prezentat raspunsul Autoritatii de Supraveghere Financiara la o adresa a societatii privind solicitarea actionarilor The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider, controlate de Adamescu, de suspendare a implementarii majorarii capitalului social al Astra.

Totodata, ASF preciza la acel moment ca, in urma analizarii efectuate asupra elementelor reclamate de actionarii celor doua firme, respectiv "neconformitatea prospectului", "administrarea speciala exercitata in mod necorespunzator", "lipsa oportunitatii participarii la majorarea capitalului social a actionarilor existenti cat mai ales a potentialilor investitori strategici", nu au fost identificate incalcari ale prevederilor Legii nr. 297/2004 si ale reglementarilor emise, astfel incat in cazul in speta nu sunt incidente prevederile art. 180 litera d din lege.

Astfel, potrivit legislatiei incidente, derularea unei oferte de actiuni se poate suspenda de catre ASF, "daca exista indicii temeinice privind incalcarea prevederilor prezentei legi si a reglementarilor emise" (art. 180 litera d din Legea nr. 297/2004 cu modificarile si completarile ulterioare) si nu la cererea actionarilor emitentului.

Compania de asigurari a atras, dupa primele doua etape ale majorarii de capital doar 134.000 lei, din totalul de 425 milioane lei necesare. Din 6 august a inceput etapa destinata investitorilor institutionali, care s-a incheiat la 19 august, ASF purtand discutii in ultima perioada cu mai multe fonduri de investitii, in special din China.

Conform reprezentantilor administratorului special, au avut loc negocieri cu o serie de investitori strategici interesati in procesul de majorare a capitalului social al Astra, iar rezultatele acestor negocieri urmau sa fie cunoscute la incheierea operatiunii de majorare a capitalului.

In octombrie 2014, Astra si-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, in cadrul primei etape, la 257,8 milioane de lei, in urma derularii unei oferte de vanzarea de actiuni noi catre actionarii existenti.

Dupa incheierea operatiunii, capitalul social al asiguratorul a atins 257,8 milioane de lei, detinut de The Nova Group Investments Romania SA - 72,75% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,01%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,23% din capitalul social.

The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, aflat in arest la domiciliu.

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, a declarat recent ca discutiile pentru preluarea Astra sunt destul de avansate, existand sanse "bune" in aceasta vara sa fie rezolvata problema sau ca firma sa intre intr-un nou plan de redresare cu un investitor strategic, insa ca depinde de actionari, daca vor "s-o marite", cu "pretentii mari la zestre".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.