Produsul Intern Brut a crescut in primul semestru cu 3,7% pe serie bruta si cu 3,8% pe serie ajustata sezonier, dupa ce in trimestrul al doilea a urcat cu 3,2% pe serie bruta si cu 3,7% pe serie ajustata fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa comparativ cu primul trimestru a avansat cu 0,1%.

Seria ajustata sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul II 2015, fiind revizuita fata de varianta publicata in iulie, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Astfel, estimarile pentru primul trimestru au fost revizuite de la 1,5% la 1,4% fata de ultimul trimestru al anului trecut si de la 4,1% la 3,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Datele pentru ultimul trimestru din 2014, comparativ cu trimestrul al treilea, au fost modificate de la 1% la 0,9%, iar pentru trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea de la 2,2% la 1,3%. Totodata, PIB-ul din al doilea trimestru al anului trecut fata de primul trimestru a fost revizuit de la -0,6% la +0,2%, iar pentru primul trimestru fata de ultimul trimestru din 2013 indicii au fost modificati de la 0,1% la 0,2%.

INS precizeaza ca seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile.

In primul trimestru al acestui an, cresterea economica a fost de 4,3% pe serie bruta si de 3,8% pe serie ajustata fata de aceeasi perioada a anului trecut. Bugetul pentru anul in curs a fost fundamentat luand in calcul o crestere a PIB de 2,5%. Cea mai recenta estimare a Comisiei Nationale de Prognoza, datand din luna mai, ia in calcul un avans de 3,3%. Comisia Europeana a imbunatatit la inceputul lunii mai estimarile de crestere economica a Romaniei, cu 0,1 puncte procentuale, la 2,8% pentru 2015 si cu 0,4 puncte, la 3,3% pentru 2016, datorita consumului intern solid si revenirii investitiilor, potrivit prognozei de primavara a institutiei.

Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

Erste Group a mentinut, la finalul lunii iulie, estimarea privind cresterea economiei Romaniei la 3,2% pentru acest an, dar pentru 2016 prognoza a fost imbunatatita de la 3,5% la 4,2%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.