Actiunile mai multor banci italiene, intre care UniCredit si Intesa Sanpaolo, au avut probleme la deschiderea tranzactiilor, iar ulterior au fost suspendate, din cauza ordinelor numeroase de vanzare inregistrate pe fondul temerilor provocate de riscul de default al Greciei, transmite MarketWatch.

Ordinele de vanzare a actiunilor italiene, in special in cazul companiilor din sectorul financiar, s-au acumulat inca inainte de deschiderea bursei. In prima faza, numarul acestor ordine a fost atat de mare incat sistemul informatic al bursei nu le-a putut procesa, situatie care apare de obicei la aparitia unor informatii care provoaca vanzarea unor titluri.

La inceputul tranzactiilor, preturile de deschidere ale actiunilor bancilor italiene erau in declin cu 8%-10%. Actiunile UniCredit si Intesa Sanpaolo au intrat la tranzactionare cu intarziere, dar au fost imediat suspendate, fiind in declin cu circa 6% in raport cu inchiderea de vineri.

Seful asociatiei bancilor italiene, Antonio Patuelli, a respins duminica temerile de contagiune a bancilor italiene, afirmand ca expunerea directa a institutiilor financiare italiene la Grecia este de sub 1 miliard de euro.

Indicele pan-european Stoxx 600 a inceput tranzactiile de luni in declin cu 2,8%, cel mai amplu din ultimele opt luni, din cauza riscului ca Grecia sa intre in incapacitate de plata in urma esuarii negocierilor pentru un nou program de reforma care ar fi dus la deblocarea ajutorului international.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt este in declin cu 3,26%, CAC 40 al bursei din Paris cu 3,5%, IBEX al bursei din Madrid cu 3,96%, in timp ce FTSE 100 al bursei londoneze este in scadere cu 1,82%. FTSE MIB al bursei din Milano este in coborare cu 3,18%. Euro a coborat cu pana la 1,9%, la 1,0955 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din aproape o luna, fiind tranzactionat ulterior in scadere cu 1,3%, scrie MEDIAFAX.

Bursa din Atena va ramane inchisa luni, in timp ce bancile isi vor relua activitatea abia dupa referedumul din 5 iulie pe tema masurilor de austeritate necesare deblocarii ajutorului financiar.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.