Comisia Europeana a aprobat acordarea de cofinantari in leasing pentru proiectele care beneficiaza de fonduri europene, a caror durata sa se extinda si pe perioada de monitorizare a proiectelor, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

"Saptamana aceasta vom avea intalnire cu companiile de leasing si cu asociatia lor (Asociatia Societatilor Financiare ALB Romania - n.r.), cu care sper sa reusim sa gasim o procedura de verificare si de acordare a leasingului unitara. Dupa ce vom finaliza aceasta procedura, sper ca va fi cat de curand, se va activa posibilitatea de achizitionare in leasing pe toate masurile de finantare nu doar pe masura 4", a afirmat Turtoi la o conferinta pe tema fondurilor europene.

El a aratat ca aceasta masura vizeaza utilajele cu valoare mai mare, astfel ca se va accepta "fara probleme" achizitionarea in leasing. "Dar trebuie definitivata procedura, fiind abia obtinuta aprobarea de la Comisia Europeana. Nu am reusit in perioada trecuta, in sapte ani, acum am obtinut aprobarea destul de repede", a spus Turtoi.

Institutiile financiare nebancare, inclusiv companiile de leasing, vor putea sa acorde cofinantari pentru proiectele din domeniul agriculturii care beneficiaza de fonduri europene in programul 2014-2020, Ministerul Agriculturii semnand in martie un protocol cu ALB Romania, scrie MEDIAFAX.

Cele doua parti au solicitat Comisiei Europene ca perioada contractuala pentru cofinantarea in leasing sa fie extinsa si pe durata monitorizarii proiectului, intrucat valabilitatea doar pe parcursul fazei de implementare, de pana la 2 ani, era prea scurta. "Leasingul este recunoscut doar pe perioada de implementare. Finantarea este recunoscuta pe doua perioade distincte, cea de implementare si cea de monitorizare. Prima merge pana la maxim doi ani, leasingul este recunoscut ca sursa de cofinantare, cu impunerea transferului de proprietate cu 60 de zile inainte de termenul de implementare, ceea ce face leasingul neatractiv din cauza perioadei mai scurte, conditii in care rata de plata va fi destul de mare pentru client", motivau solicitarea reprezentantii companiei de leasing in urma cu cateva luni.

Citeste si:
Comună din România independentă energetic, facturi mai mici
Comună din România...

In schimb, perioada de monitorizare ajunge pana la 4-5 ani, astfel ca asociatia a propus ca transferul de proprietate sa se realizeze cu 60 de zile inainte de incheierea perioadei de monitorizare.

Piata de leasing financiar a inregistrat anul trecut un avans de 7% fata de 2013, la 1,32 miliarde euro, sustinuta de avansul segmentului auto cu 14%, la un miliard de euro, in timp ce leasingul de echipamente a avut o scadere de 11%, la 282 milioane euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.