Business 3 Iunie 2015 13:03
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si bancile implicate vor promova emisiunea de titluri de stat pentru persoane fizice, astfel incat si "un crescator de oi din varful muntelui" sa investeasca in acestea, a declarat presedintele ASF.

Premierul Victor Ponta, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, si presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, au participat, miercuri, la lansarea primei emisiuni de titluri de stat pentru persoane fizice, titluri care vor putea fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. Negritoiu a aratat ca programul trebuie bine promovat, astfel incat persoanele fizice sa inceapa sa investeasca in titluri financiare, ca alternativa de economisire.

"Atat sindicatul bancar care se ocupa de aceasta emisiune, dar si noi o sa stimulam un program de promovare si de publicitate, astfel incat un crescator de oi din varful muntelui, care face bani si nu-i mai investeste in dezoltarea proprie, sa poata sa cumpere titluri de stat. Este cel mai bun, cel mai sigur instrument", a spus Negritoiu.

La randul sau, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, si-a exprimat speranta ca populatia va avea incredere in aceasta emisiune si a promis ca dupa 19 iunie, cand perioada de subscriere va fi incheiata, bugetul alocat va fi suplimentat cu o suma consistenta, in functie de succesul subscrierii.

De altfel, la descrierea emisiunii, ministrul Finantelor a aratat ca suma totala propusa initial pentru emisiunea de titluri de stat era de 50 de milioane lei, fiind ulterior dublata. Teodorovici a aratat totodata ca si el se va afla pe lista celor care vor cumpara astfel de titluri de stat. Premierul Victor Ponta a aratat la randul sau ca titlurile de stat achizitionate de persoanele fizice sunt instrumente folosite in mod curent de economiile dezvoltate.

"Incercam sa explicam persoanelor fizice ca banii pe care vor sa ii economiseasca isi au un loc excelent in titlurile de stat, evident, garantate, de Guvern, cu o dobanda care sa tina cont de realitatea actuala, fiind si un mod de economisire pe care romanii nu l-au mai folosit pana acum. Este cel mai sigur, nu se pot pierde banii, poate nu este cel care aduce cele mai mari castiguri imediat, insa in acest moment, avand crestere economica, avand cresterea veniturilor, avem si o crestere a dorintei de economisire a populatiei", a spus Ponta.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

El a precizat ca veniturile persoanelor din clasa de mijloc, "din pacate nu ale tutuor", sunt cele vizate de emisiunea de titluri de stat.

Persoanele care vor sa economiseasca pe termen lung pot subscrie, in perioada 8-19 iunie, in cadrul emisiunii de titluri de stat realizata de Ministerul Finantelor pentru populatie, cu o valoare totala de 100 milioane lei, un titlu costand 1.000 de lei, iar pe 25 iunie se vor efectua alocarile. In perioada 9-12 iunie, reprezentantii Ministerului Finantelor impreuna cu bancherii de la BRD, Raiffeisen si BCR, care formeaza consortiul de intermediere a primei oferte de titluri de stat destinate populatiei, vor face un roadshow in Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca pentru a prezenta programul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.