Business 12 Mai 2015 14:24
Grupul olandez Royal Ahold si Delhaize Group din Belgia, proprietarul Mega Image, au confirmat marti ca au inceput negocierile de fuziune, dupa ce informatiile furnizate de surse apropiate discutiilor au dus la cresterea puternica a cotatiilor actiunilor celor doi retaileri, in urma cu o zi.

"Discutiile sunt in faza preliminara si ar putea sa nu duca la o tranzactie", au anuntat Ahold si Delhaize in comunicate separate, relateaza Bloomberg. Actiunile Ahold si Delhaize au crescut luni cu 5,5%, respectiv cu 15%, iar capitalizarile lor bursiere au atins 16,3 miliarde de euro si 8,6 miliarde de euro.

Fuziunea ar duce la formarea celui de-al cincilea mare retailer de alimente din Statele Unite, cu vanzari de peste 54 de miliarde de euro si o cota de piata de peste 4%, potrivit analistilor bancii Natixis. In Europa, noul grup ar deveni al patrulea mare retailer de alimente. "Consideram ca sansele de materializare a acordului sunt de 50%", a declarat James Grzinic, analist la Jefferies in Londra.

Fuziunea ar genera economii de pana la 600 de milioane de euro, potrivit analistilor companiei Jefferies, contribuind la atenuarea impactului concurentei intense din SUA. O oferta de preluare a Delhaize ar fi cea mai mare achizitie din istoria Ahold, capitalizarea de piata a retailerului belgian fiind dubla fata de cele 3,4 miliarde de dolari platite de grupul olandez pentru U.S. Foodservice in anul 2000. Acea preluare a dus Ahold in pragul falimentului trei ani mai tarziu, din cauza unei fraude contabile la U.S. Foodservice, scrie MEDIAFAX.

Delhaize este prezent pe sapte piete la nivel mondial, Belgia, Luxemburg, Romania, Serbia, Grecia, SUA si Indonezia. Grupul belgian are peste 3.400 de magazine, anul trecut inregistrand venituri de peste 21 miliarde de euro. Pe piata din Romania Delhaize este prezent cu retailerul Mega Image, cel mai mare lant de supermarketuri din Romania, cu o retea care cuprinde in prezent 414 magazine in Bucuresti, Constanta, Ploiesti, Pitesti, Brasov, Targoviste si alte orase din tara, sub marcile Mega Image (201), Shop&Go (210), AB COOL FOOD (1), Gusturi Romanesti (1) si Mega Drive (1).

La sfarsitul anului trecut, directorul general Mega Image, Xavier Piesvaux, a declarat ca retailerul va continua extinderea retelei. In 2014, reteaua Mega Image s-a extins cu 104 magazine noi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.