Business 8 Mai 2015 16:01
Continuarea unui parteneriat cu institutiile financiare internationale este un avantaj pentru Romania, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intrucat asigura credibilitate si seriozitate pe pietele externe pentru a "vinde" reforma fiscala si a obtine in continuare costuri reduse la dobanzi.

"Din experienta mea, eu cred ca este bine sa avem niste parteneri internationali, ne dau credibilitate, seriozitate si uneori iti trebuie un avocat al diavolului, asta e parerea mea. Chiar daca uneori negocierile nu sunt placute, te mai certi cu ei, dar o formula de parteneriat cu ei este buna", a declarat vineri Isarescu, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema la conferinta de prezentare a raportului asupra inflatiei.

El a mentionat ca, altfel, reforma fiscala pe care intentioneaza Guvernul s-o aplice ar putea fi "vanduta" credibil mult mai greu pe pietele externe, de unde Romania se finanteaza in prezent la costuri reduse, scrie MEDIAFAX. "In plus, nici nu vad cum am putea noi sa vindem credibil o reforma fiscala de o asemenea amploare pe plan international, e greu. Aici m-am exprimat, ma repet, daca nu poti s-o prezinti credibil, tot ce ai putea sa castigi din reforma fiscala pierzi la dobanzi. Or ati vazut ca unul dintre punctele pentru care stau atat de bine la Trezorerie la surplusuri este faptul ca le-au scazut cheltuielile cu dobanzile", a mai spus guvernatorul.

Romania are un acord stand-by de 4 miliarde de euro cu FMI si Comisia Eu8ropeana, al treilea din 2009, care se incheie in septembrie. Negocierile pentru reinnoirea acordului au fost intrerupte, iar Guvernul a respins propunerile de majorare a pretului gazelor si de adoptare de reforme in minerit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.