Guvernul intentioneaza sa listeze in acest an sau cel mai tarziu anul viitor, la bursele din Bucuresti si Londra, actiuni ale aeroportului international Bucuresti-Otopeni, portului Constanta, Hidroelectrica si Romtelecom, a declarat premierul Victor Ponta.

El a adaugat, la B1 TV, ca se poate discuta si despre vanzarea CFR Marfa, dar ca Tarom nu poate fi listata deoarece va ramane pe pierdere. Guvernul a anuntat, miercuri, ca a aprobat crearea unui colectiv de lucru operativ, insarcinand Ministerul Finantelor si Autoritatea de Supraveghere Financiara sa gestioneze coordonarea programului de listare de companii pe bursa, astfel incat noi listari sa aiba loc inca din toamna acestui an.

Analiza portofoliului actual al statului a relevat existenta a trei categorii de societati nationale care pot contribui la cresterea lichiditatii si a volumelor de tranzactionare de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB): Societati detinute majoritar de stat si neprivatizate (ex. Hidroelectrica, Portul Constanta, Aeroporturi Bucuresti, Salrom), companii privatizate, in care statul are detineri minoritare, dar nelistate (ex. Telekom, Enel, E.ON), societati cu participarea statului, minoritara sau majoritara, si deja listate, in cazul carora poate fi majorata cota de free-float (ex. Romgaz, Nuclearelectrica, Petrom), scrie MEDIAFAX.

"Guvernul a reanalizat portofoliul de participatii ale statului la societati nationale strategice (blue chips), a identificat companiile cu cel mai mare potential de a trezi un interes ridicat din partea investitorilor romani si straini si a aprobat continuarea programului de listari in orizontul de timp 2015 – 2016, atat prin oferte publice initiale (IPO), cat si prin majorari ale cotelor de free-float pentru societati deja listate", se arata intr-un comunicat.

Executivul arata ca, potrivit celor mai recente estimari, listarea societatilor prioritare la care statul detine participatii minoritare ar putea suplimenta veniturile bugetare cu peste un miliard de euro, in timp ce listarea companiilor prioritare la care statul are si isi pastreaza participatia majoritara ar putea aduce acelor companii finantari de peste 2,2 miliarde euro necesare retehnologizarii, eficientizarii activitatii si atingerii obiectivelor strategice.

Citeste si:
Emil Boc: „Vom promova în Parlament o lege a zonelor metropolitane”
Emil Boc, după întâlnirea cu...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.