Business28 Aprilie 201517:34

Lectura de 2 minute

Numarul conexiunilor la internet in banda larga la puncte mobile a crescut anul trecut cu 25%, la 12 milioane, iar cele la puncte fixe au urcat cu 6%, la 4 milioane, a anuntat marti Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

"Din cele 12 milioane de conexiuni la puncte mobile in banda larga, 10,7 milioane sunt conexiuni 3G si 3G+ si 709 mii sunt conexiuni 4G, toate aceste conexiuni generand in anul 2014 un trafic total de peste 46 mii de terrabytes. In medie, prin intermediul unei conexiuni in banda larga la puncte mobile s-a inregistrat un trafic lunar de 0,26 gigabytes", se arata intr-un comunicat al ANCOM.

Conexiunile in banda larga la puncte mobile pe baza de abonament au depasit conexiunile pe baza de cartele preplatite, din cele 12 milioane de conexiuni 6,4 milioane fiind pe baza de abonament si 5,6 pe baza de cartele preplatite. Majorarea numarului total de conexiuni a dus si la cresterea ratei de penetrare a internetului in banda larga la puncte mobile la 60,2%, cu 12 puncte procentuale peste cea de la finalul anului 2013 si cu 25 puncte peste finalul anului 2012, scrie MEDIAFAX.

Conexiunile la puncte fixe in banda larga au crescut cu 5,8% anual, pana la 4 milioane de conexiuni, generand un trafic anual total de 3,6 milioane de terrabytes. Traficul mediu lunar (download si upload) pe utilizator a fost anul trecut de 76,1 gigabytes.

"Din totalul conexiunilor in banda larga la puncte fixe, peste 91% sunt contractate de clienti persoane fizice, in timp ce doar 0,4 milioane sunt conexiuni ale persoanelor juridice. De asemenea, 73% din totalul conexiunilor la puncte fixe sunt instalate in mediul urban, dar tendinta de crestere mai accentuata a conexiunilor de internet la punct fix instalate in mediul rural fata de mediul urban s-a mentinut si in anul 2014. Astfel, din totalul de 4 milioane de conexiuni la puncte fixe 2,9 milioane sunt instalate in urban (+4,2%) in timp ce in mediul rural s-au inregistrat cu 10,2% mai multe conexiuni instalate pe parcursul anului 2014, pana la 1,1 milioane. In acelasi timp, rata de penetrare a internetului fix in banda larga la 100 de locuitori a atins valoarea de 20,1%", mai arata ANCOM.

Citeste si:
10 bancuri de impact care vor starni rasete si in 2020
10 bancuri de impact care vor...

In ceea ce priveste infrastructura de acces la utilizatorul final in cazul internetului in banda larga furnizat la puncte fixe, s-au inregistrat cresteri moderate in cazul principalelor tipuri de suporturi utilizate, astfel ca structura conexiunilor de acces la internet fix a ramas aproape neschimbata: aproximativ 2,3 milioane de conexiuni erau prin cablu UTP/FTP (58% din totalul conexiunilor), conexiunile xDSL au ajuns la 1 milion (25,9% din totalul conexiunilor), iar conexiunile care utilizeaza cablul coaxial au stagnat la 0,5 milioane (11,6% din totalul conexiunilor).Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.