Un tur virtual al inchisorii in care liderul sud-african Nelson Mandela si-a petrecut 18 ani din viata este oferit internautilor din lumea intreaga de grupul american Google.

Nelson Mandela, caruia apropiatii ii spuneau "Madiba", si-a petrecut 18 ani din viata in inchisoarea de pe Robben Island. Gratie companiei americane Google, internautii din lumea intreaga vor putea de acum inainte sa viziteze pe internet acea inchisoare, fara a mai fi nevoiti sa efectueze o calatorie in Africa de Sud. Aceasta vizita virtuala poate fi efectuata pe platforma Google Cultural Institute. Dintre cei 27 de ani de detentie ai sai, Nelson Mandela a fost incarcerat pe Robben Island din 1964 pana in 1982. Pentru a permite internautilor sa vada locul in care liderul sud-african a trait in acea parte dificila a vietii sale, Google s-a asociat cu Nelson Mandela Centre of Memory si a lansat o aplicatie multimedia.

Gratie unor fotografii panoramice la 360 de grade realizate de Google, acel tur virtual impresioneaza prin realismul sau. Inregistrari video si texte explicative insotesc diversele slide-uri din aceasta aplicatie. Vusumi Mcongo, barbatul care joaca rolul ghidului, este un activist sud-african, incarcerat la randul sau pe Robben Island din 1978 pana in 1990, pentru faptul ca a luptat impotriva apartheidului.

Dupa ce vizitatorul ajunge in curtea din sectiunea B a inchisorii, el poate sa vada fosta celula a primului presedinte de culoare din Africa de Sud, care avea o suprafata de doar doi metri patrati. Vizitatorul virtual afla cu aceasta ocazie ca Nelson Mandela "isi facea si isi desfacea patul in fiecare seara, pentru ca majoritatea spatiului din acea celula minuscula era invadat de biroul sau si etajerele sale cu carti".

"Ideea principala a proiectului consta in a putea sa spunem o poveste umana", a explicat purtatorul de cuvant al companiei Google, Mich Atagana, pentru CNN. "In plus, un numar mare de oameni nu au mijloacele financiare necesare pentru a face aceasta calatorie. Am vrut astfel sa aducem voiajul in casele lor, pentru ca fiecare om sa poata sa afle mai multe lucruri despre aceasta parte atat de importanta a istoriei noastre", a adaugat el.

Citeste si:
Ziua Europei si nu numai: 10+ lucruri pe care merita sa le stii...
Ziua Europei si nu numai: 10+...

Robben Island, o insula pierduta in ocean, se afla in largul coastelor orasului Cape Town si reprezinta una dintre cele mai vizitate destinatii turistice din Africa de Sud. Inscrisa in prezent in patrimoniul UNESCO, Robben Island a fost utilizata ca inchisoare de maxima securitate din 1658 pana in 1996. Inainte de a deveni muzeu national, in aceasta inchisoare au fost incarcerati principalii opozanti ai regimului sud-african, care aplica politica de apartheid. Insula a fost utilizata in trecut si ca azil psihiatric si spital pentru leprosi.

Nelson Mandela a fost eliberat din inchisoare in 1990 si a castigat primele alegeri prezidentiale multirasiale libere din Africa de Sud, organizate in 1994.

A castigat si premiul Nobel pentru pace, alaturi de fostul presedinte sud-african Frederik Willem de Klerk, in 1993, pentru modul in care au colaborat pentru a pune capat regimului apartheid. Nelson Mandela s-a retras din viata politica la finalul mandatului sau prezidential in anul 1999 si s-a concentrat apoi pe diverse actiuni de caritate. A murit pe 5 decembrie 2013, la varsta de 95 de ani.

Citeste si:
O adolescenta de 16 ani este nominalizata la premiul Nobel pentru Pace
O adolescenta de 16 ani este...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.