Nokia poarta negocieri avansate pentru preluarea Alcatel-Lucent, eventuala combinare a afacerilor celor doua companii urmand sa creeze un nou colos pe piata echipamentelor de retele, care sa concureze cu Ericsson si Huawei Technlogies, relateaza The Wall Street Journal.

Incheierea tranzactiei ar asigura companiei finlandeze extinderea in China, pe o piata cu 1,3 miliarde de abonati la servicii wireless, precum si preluarea unor contracte cu doi dintre cei mai mari operatori de telefonie mobila din Statele Unite ale Americii, Verizon si AT&T, potrivit Bloomberg. Nokia avea o cota de 17% pe piata retelelor wireless la nivel global la finalul anului 2014, in spatele liderului Ericsson, cu o cota de 30%, si Huawei, cu o cota de 20%, potrivit firmei de cercetare de piata Infonetics. Cota de piata a Alcatel se situa la 10% la sfarsitul anului trecut.

Nokia si Alcatel-Lucent au anuntat marti ca iau in calcul combinarea actiunilor celor doua companii printr-o oferta publica initiata de Nokia. Cele doua companii au precizat ca nu au ajuns inca la niciun acord definitiv si ca tranzactia ar putea sa nu se incheie pana la urma. Mai multe surse au declarat pentru Bloomberg ca este mai probabil ca Nokia sa cumpere doar divizia de echipamente wireless a Alcatel, nu intreaga companie si ca cei doi producatori de echipamente de retele vor face un anunt in acest sens in cursul acestei saptamani, scrie MEDIAFAX.

Capitalizarea de piata a Nokia se situa la 28 de miliarde de euro, iar a Alcatel, la 11 miliarde de euro la valoarea actiunilor de la inchiderea de luni a pietelor europene, potrivit The Wall Street Journal. Actiunile Alcatel au avansat cu pana la 13% pe bursa din Paris, in urma anuntului legat de negocierile dintre cei doi producatori de echipamente de retele, in timp ce titlurile Nokia au scazut cu pana la 7,6% pe bursa din Helsinki.

Valoarea actiunilor Alcatel s-a triplat in ultimii doi ani in urma restructurarilor prin care a trecut compania, in timp ce titlurile Nokia s-au dublat din 2013 pana in prezemt. In urma cu doi ani, compania finlandeza a vandut divizia de telefoane mobile catre Microsoft pentru 7,5 miliarde de dolari, conform Bloomberg. Conducerea Nokia incearca sa obtina sprijinul guvernului francez pentru preluarea Alcatel-Lucent, potrivit Bloomberg, intrucat acesta a incercat anterior sa blocheze fuziuni ale companiilor din Franta, orice tranzactie are nevoie de aprobarea Executivului de la Paris.

Citeste si:
Negocierile pentru eliberarea prizonierilor din Gaza au eșuat
Negocierile pentru eliberarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.