Atunci cand vrem sa alegem un pachet de gazduire web avem, de obicei, trei alternative de baza, si anume: Shared Hosting, VPS ( Virtual Private Server) si Server Dedicat.
Pretul acestor servicii variaza de la un furnizor la altul si sunt stabilite in functie de serviciile incluse. Fiecare dintre aceste variante de web hosting are caracteristicile sale proprii si moduri specifice in care pot fi folosite de catre clienti.

Cateva informatii despre fiecare tip de server:

  • Shared hosting. Acesta este un serviciu de gazduire web in cadrul caruia mai multi utilizatori impart un singur server. Toti utilizatorii beneficiaza de un director separat, din care se pot incarca fisierele necesare. Aceasta varianta este, in general, cea mai avantajoasa ca pret, deoarece toti utilizatorii impart costul total al serverului. Serverul este administrat de catre un furnizor de hosting, iar sarcinile tehnice, cum ar fi cele de administrare a serverelor, instalarea de software pe server, actualizarile de securitate, suportul tehnic sunt responsabilitatea administratorului de server. Aceste servere folosesc, in general, panouri de control, cum ar fi cPanel, DirectAdmin, Plesk sau Interworx, care permit utilizatorilor sa-si gestioneze site-urile.
  • VPS sau Virtual Private Server. VPS este un mecanism virtual creat pe un server fizic. Furnizorul de gazduire web creeaza multiple VPS-uri pe un server fizic, asigurand, in acelasi timp, accesul utilizatorilor. VPS-ul este la fel de eficient ca un server dedicat, dar spre deosebire de acesta, resursele sunt limitate. Accesul utilizatorului permite instalarea, de catre acesta, a oricarui software sau sistem de operare. Aceasta optiune este mai scumpa, deoarece un cont VPS este mult mai puternic decat un cont de shared hosting si are mai multe privilegii.
  • Serverul dedicat. Serverul dedicat este un serviciu destinat utilizatorilor ce doresc inchirierea intregului server fizic. Spre deosebire de VPS si shared hosting, utilizatorul detine controlul deplin asupra serverului. Utilizatorul poate alege hardware-ul, software-ul sau sistemul de operare. Serverul dedicat este util datorita beneficiilor pe care le ofera, cum ar fi: performanta, securitatea si stabilitatea. Aceasta optiune este cea mai costisitore din punct de vedere financiar, deoarece utilizatorul acopera costul integral al serverului.
Cei care doresc doar un site de prezentare si nu au nevoie de multe resurse pot opta pentru shared hosting, pentru a minimaliza costurile implicate. In schimb, pentru proprietarii de site-uri cu un volum foarte mare de vizitatori si sarcini complexe, este recomandata solutia de VPS hosting. Varianta alegerii unui server dedicat este ideala pentru marile companii si institutii care au un volum de date urias. In acest caz, controlul deplin asupra serverului ajuta la utilizarea eficienta a resurselor.

Alege, pentru afacerea ta online, serviciul de gazduire web oferit de www.webhosting4.net si beneficiaza de o retea de servere colocata in GTS Telecom, cel mai puternic centru de date din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.