Peste 60.000 de turisti sunt asteptati pe litoral de 1 Mai, mai multi cu 15% fata de 2014, cele mai pline statiuni urmand sa fie, potrivit rezervarilor, Mamaia si Vama Veche, iar pentru prima oara in ultimii ani vor veni si cateva mii de straini, in special din Marea Britanie, Franta si Germania.

"Aplicarea cotei de TVA de 9% pentru pachetele de turism face ca in acest an ofertele hotelierilor sa fie mai complexe decat in anii trecuti. In plus, si 1 Mai pica intr-o zi de vineri, turistii avand trei zile libere consecutiv la dispozitie. Din aceste motive, avem o crestere a cererii de vacante pe litoral pentru 1 Mai cu 15%", a declarat pentru MEDIAFAX Mirela Matichescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT).

Anul trecut au ajuns la mare, in minivacanta de 1 Mai, aproximativ 52.000-53.000 de turisti, potrivit datelor hotelierilor. Dintre acestia, peste 25.000 au fost in Mamaia.

Nicolae Bucovala, presedintele patronatului Mamaia, estimeaza si in acest an mai mult de 25.000 de turisti in statiune, urmand sa fie ocupate, astfel, toate locurile de cazare. Cresterea din acest an va proveni, in principal, din numarul sensibil mai mare de turisti romani in sudul litoralului, dar si de straini, in principal in Mamaia.

"In acest an asteptam pe litoral de 1 Mai peste 3.000 de straini, in principal din Marea Britanie, Franta si Germania. Promovarea mai intensa facuta in strainatate anul trecut pentru evenimentele facute pe litoral la inceput de sezon isi arata efectele", a afirmat Matichescu.

Si evenimentele organizate la inceputul lunii mai in sudul litoralului ar putea aduce mai multi turisti.

"De 1 Mai avem mai multe evenimente in Mangalia, printre care un festival de masini tunate si unul de salsa. Ne asteptam ca in statiunile Neptun-Olimp, Saturn, Jupiter, Venus, Cap Aurora si Mangalia sa avem o crestere a numarului de turisti cu 7%, fata de cei 22.000 care au venit anul trecut", a spus Cristian Radu, primarul Mangaliei.

El a spus ca vor veni in statiune si cateva sute de straini, in principal din Germania, Olanda, Franta si Belgia, pentru tratamente in structurile balneare.

Citeste si:
Patru orașe din România vor avea zboruri directe spre litoral
Patru orașe din România vor...

Marius Usturoiu, proprietarul Mareea, agentia care aduce cei mai multi turisti pe litoralul romanesc, spune ca, in ordinea rezervarilor inregistrate pana acum, cele mai solicitate hoteluri sunt de 3 si 4 stele, in special din zona de nord a statiunii Mamaia, aflate in proximitatea cluburilor.

Majoritatea celor care isi rezerva minivacanta de 1 Mai prin agentii sunt tineri, cu varste intre 28 si 38 de ani.

Un loc intr-un hotel de patru stele in Mamaia poate costa si 340 de lei pe noapte, la trei stele pretul mediu este de 240 de lei, dar exista si oferte cu 60-70 de lei pe noapte in unitati de trei stele din sudul litoralului.

"Numarul rezervarilor inregistrate pana la acest moment anunta o crestere de aproximativ 15%. Sunt deja o serie de evenimente in plan local (concerte, festivaluri etc) care atrag in special tinerii romani si, mai nou, si straini", a mai spus Usturoiu.

Citeste si:
Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia, revenire de gală, cu o...
Festivalul Național de Muzică...

Cristian Barhalescu, directorul agentiei Icar Tour din Constanta, spune ca toate locurile de cazare clasificate din Vama Veche au fost deja rezervate. "Vama Veche va fi full. Nu mai sunt locuri libere clasificate pentru 1 Mai de la jumatatea lui martie. Si Mamaia va fi plina in acea perioada. La polul opus, nu dau semne de vitalitate Eforie Sud sau Costinesti", a afirmat Barhalescu.

Anul trecut, aproximativ 90.000 de romani si-au petrecut minivacanta de 1 Mai in statiunile din tara, cu 10% mai putin decat anul precedent, cheltuind aproximativ 50 milioane de lei pe cazare, masa si distractie. Potrivit patronatelor, numarul turistilor a scazut din doua motive: in primul rand, ploile care au cuprins toata tara in acea perioada si faptul ca anul trecut Ziua Internationala a Muncii a fost imediat dupa Paste, iar multi romani isi consumasera deja bugetul alocat pentru distractie.

Citeste si:
Ziua Muncii. Semnificația și obiceiuri pentru cea mai harnică zi...
Ziua Muncii. Semnificația și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.