Fondul Monetar International a aprobat miercuri Ucrainei un program de finantare in valoare de 17,5 miliarde de dolari, pe termen de patru ani, pentru a ajuta tara sa nu intre in incapacitate de plata, pe fondul conflictului cu rebelii pro-rusi, relateaza Bloomberg.

Board-ul FMI, care reprezinta cele 188 de state membre, a aprobat programul, a declarat directorul general al Fondului, Christine Lagarde, intr-un comunicat.

Ajutorul face parte dintr-un program mai amplu de 40 de miliarde de dolari, care ar trebui sa includa sprijin din partea Statelor Unite si Uniunii Europene si economii de 15 miliarde de dolari care trebuie negociate cu detinatorii de obligatiuni ale statului ucrainean, scrie MEDIAFAX.

Guvernul de la Kiev anticipeaza ca economia s-ar putea contracta in acest an cu pana la 11,9%, din cauza conflictului din estul tarii care efecteaza industria ucraineana.

Noul program cu FMI inlocuieste programul pe doi ani convenit in aprilie anul trecut, evaluat la acea data la 17 miliarde de dolari. Guvernul de la Kiev a accesat 27% din fondurile disponibile.

"Programul actual ofera fonduri mai mari, mai mult timp, mai multa flexibilitate si termeni mai avantajosi pentru Ucraina. Programul este ambitios si implica riscuri, in special legate de conflictul din estul tarii", a spus Lagarde.

Aprobarea programului permite Ucrainei sa inceapa negocierile cu detinatorii de obligatiuni guvernamentale, care, potrivit ministrului de Finante Natalie Jaresko, poate aduce tarii economii de 15 miliarde de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.