Cheltuielile pentru explorare si productie ale Lukoil in Romania au crescut semnificativ anul trecut, la 189 de milioane de dolari, de la doar 7 milioane de dolari in 2013, pe fondul inceperii activitatilor de explorare in Marea Neagra, a anuntat producatorul de petrol din Rusia.

"La nivel international, am crescut cheltuielile pentru segmentul productie si explorare pentru proiectul Shah-Deniz din Azerbaijan si am inceput activitatile de explorare in cadrul proiectelor din Romania si Ghana", se arata in raportul financiar pe 2014 al Lukoil.

In luna septembrie a anului trecut, Lukoil a cerut Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale sa aprobe prelungirea cu sase luni, pana in mai 2015, a fazei obligatorii de explorare a unui perimetru din Marea Neagra, din cauza unor intarzieri privind aducerea unei platforme de foraj din Golful Mexic si a unor acumulari de gaze "potential periculoase" in zona de foraj, scrie MEDIAFAX.

Perioada de explorare a perimetrului EX–29 Est Rapsodia a fost stabilita la 5 ani de la data intrarii in vigoare a acordului de concesiune, respectiv 4 noiembrie 2011, si este impartita in doua faze, una obligatorie si una optionala.

In 2011, guvernul a aprobat doua acorduri petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare in perimetre romanesti de cate 1.000 km patrati din Marea Neagra, incheiate intre ANRM si asocierea de firme Lukoil Overseas ( parte a grupului Lukoil)-Vanco International.

In schimb, Lukoil a inregistrat o scadere a cheltuielilor de rafinare la nivel international, dupa ce, in 2013, compania a consemnat costuri mai mari pentru revizia rafinariei detinute in Romania. "Cheltuielile de rafinare la rafinariile noastre internationale au coborat cu 3,3% sau 33 de milioane de dolari, in principal pe fondul cheltuielilor mari presupuse de revizia efectuata la rafinaria din Romania in 2013. Deprecierea euro fata de dolarul american a constituit, de asemenea, un factor pentru reducerea costurilor", se arata in raport.

Citeste si:
3 metode prin care poți să faci față cheltuielilor neprevăzute
3 metode prin care poți să...

De altfel, rafinaria Petrotel-Lukoil din Ploiesti a fost oprita in perioada 20 februarie - 12 aprilie din 2013 pentru efectuarea unei revizii capitale. Totodata, cheltuielile grupului rus pentru transportarea titeiului catre rafinarii a coborat cu 18,1% sau 229 de milioane de dolari comparativ cu 2013, datorita scaderii volumelor de titei aduse din Rusia la rafinariile Lukoil din Romania si Bulgaria.

Profitul net al grupului Lukoil, al doilea mare producator de petrol din Rusia, a scazut cu 39,4% anul trecut fata de 2013, de la 7,83 miliarde de dolari la 4,75 de miliarde de dolari, pe fondul declinului pretului petrolului, in special in trimestrul al patrulea al anului trecut.

Pretul petrolului Brent a scazut cu aproximativ 60% din luna iunie a anului trecut pana in luna ianuarie a acestui an, dupa ce OPEC a refuzat sa reduca productia de petrol, iar cantitatea extrasa in Statele Unite a atins maximul ultimelor trei decenii.

Citeste si:
Top 5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre un business în...
Top 5 lucruri pe care trebuie...

Vicepresedintele Lukoil, Leonid Fedun, a estimat ca pretul petrolului va ajunge la 100 de dolari pe baril pana la finalul anului, in conditiile in care companiile isi reduc productia la nivel global.

Veniturile din vanzari ale producatorului rus au crescut anul trecut cu 1,9%, la 144,17 miliarde de dolari de la 141,45 de miliarde de dolari cu un an inainte.

Grupul rus Lukoil este prezent in Romania cu o rafinarie in Ploiesti si o retea de peste 300 de benzinarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.