Business24 Februarie 201515:40

Lectura de 3 minute

Allianz-Tiriac, Astra, City Insurance, Euroins si Generali au redus, de la inceputul acestui an, tarifele politelor RCA pentru soferii sub 25 de ani, in urma modificarilor normei privind asigurarea RCA, eliminandu-se prevederile care au condus la cresterea pretului la aceste contracte.

"Din cele 10 societati autorizate sa practice asigurari RCA un numar de 5 societati, Allianz-Tiriac, Astra, City Insurance, Euroins si Generali, cu o cota de piata de 52,6%, au transmis deja autoritatii aceste notificari. Modificarile au vizat in mare parte reducerea incarcarii pentru tineri, urmarindu-se atingerea unui nivel similar practicii europene, care arata utilizarea unor prime pentru tineri de pana la de 2,2 ori mai mari decat categoria majoritara, comparativ cu un nivel de 5 ori mai mare constatat anterior", se arata intr-un comunicat al ASF, scrie MEDIAFAX.

ASF a prelungit pana la sfarsitul lunii februarie termenul pana la care asiguratorii pot revizui si retransmite notificarile privind tarifele de prima RCA.

ASF a modificat in luna ianuarie cateva prevederi ale Normei 23/2014 privind asigurarea RCA, lasand astfel libertatea societatilor de asigurari sa isi optimizeze portofoliile pentru a diminua diferentele inregistrate intre tarifele de prima pe diverse categorii de varsta, se mai spune in comunicat. "Astfel, a fost abrogat alineatul 1 al articolului 21, care era cel mai frecvent invocat de asiguratori ca sursa de stimulare a cresterii pretului politelor RCA. Acesta stipula obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima RCA astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor de asigurare pe acest segment", se mai arata in comunicat.

In Romania, dintr-un numar total de 3,111 milioane de polite RCA pentru persoane fizice, in vigoare la 31 decembrie 2014, 47.987 de polite erau aferente soferilor sub 25 de ani, reprezentand 1,54% din total. "O stabilizare a tarifelor RCA trebuie insa corelata si cu rezolvarea dezechilibrelor existente in piata de asigurari, in primul rand in piata RCA", se mentioneaza in comunicat.

Citeste si:
Piata asigurarilor RCA: peste 88.000 de dosare de dauna in perioada...
Piata asigurarilor RCA: peste...

Ponderea soferilor cu varsta de pana la 30 de ani vinovati de producerea accidentelor rutiere grave a fost de 37,4% in 2013, comparativ cu 22% in cazul celor intre 31 si 39 ani si 17,9% pentru cei intre 40 si 49 de ani, potrivit datelor Politiei Rutiere, citate de asociatia asiguratorilor.

"In Romania, cele mai recente statistici oficiale ale Politiei Rutiere arata faptul ca 37,4% dintre soferii vinovati de producerea accidentelor rutiere grave in anul 2013 sunt incadrati in categoria de varsta 16 - 30 de ani. Aceleasi statistici arata ca tinerii detin o pondere de mai putin de un sfert in totalul posesorilor de permise de conducere, respectiv de 23,9%", se arata intr-o analiza realizata de UNSAR la finele lunii ianuarie.

Statisticile Politiei mai arata ca, in medie, 14 din 10.000 de posesori de permise de auto tineri (18-30 ani) au produs accidente grave, dublu fata de media de 7 din 10.000 posesori de permise cu varsta de peste 30 de ani.

Potrivit ASF, din cele 11 societati autorizate la nivelul anului 2014, primele trei detin o cota de piata cumulata de peste 50%, iar doua societati cu probleme financiare grave (Astra si Carpatica Asig - n.r), aflate in regim de supraveghere, detin 32% din piata.

Citeste si:
Persoanele cu handicap sunt lasate fara locuri de parcare
Persoanele cu handicap sunt...

Rata combinata a daunalitatii - raportul dintre cheltuielile cu daunele plus rezervele de dauna si incasarile din vanzarea de asigurari - pe segmentul RCA a depasit 100% in ultimii cinci ani, respectiv 110% in 2010, 127% in 2011, 118% in 2012, 120% in 2013 si 111% in 2014.
Astfel, pentru fiecare leu subscris din polite RCA, asiguratorii au platit daune mai mari de 1 leu.

Despagubirile platite pentru vatamari corporale si deces au reprezentat 25% din totalul despagubirilor achitate si aproximativ 42% din valoarea totala a rezervei de dauna avizata.

In 2014, ASF primit aproape 9.000 de petitii RCA/Carte Verde, insumand 70% din total petitii, din care aproape 75% au fost rezolvate favorabil.

Citeste si:
Firea ii sustine ca tarifele transportului public din Capitala nu vor
Firea ii asigura pe...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.