Grecia trebuie sa ceara extinderea actualului program de asistenta financiara, deoarece ministrii Finantelor din zona euro nu vor discuta acordarea de noi ajutoare in absenta unei cereri formale din partea premierului Alexis Tsipras, potrivit ministrului german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble.

"Intrebarea esentiala este daca Grecia chiar isi doreste acest program (un nou program de asistenta cu creditorii din zona euro - n.r.). Nici unul dintre colegii mei nu au inteles pana acum daca Grecia doreste acest lucru. Se mai pune si problema daca Grecia insasi stie ce vrea", a declarat marti Schaeuble in Bruxelles, citat de Bloomberg.

Potrivit lui Schaeuble, ministrii Finantelor din zona euro s-ar putea intalni vineri pentru a relua negocierile cu Grecia pe tema datoriilor tarii, insa numai daca autoritatile elene cer in mod oficial extinderea actualului acord de finantare semnat cu UE, BCE si FMI, scrie MEDIAFAX.

Guvernul de la Atena vrea sa renegocieze cu creditorii sai termenii pachetului de ajutor financiar in valoare de 240 de miliarde de euro primit in 2010. In acest sens, premierul grec Alexis Tsipras a declarat ca guvernul sau cauta un acord pe sase luni, care sa duca apoi la un "nou contract" cu zona euro. Datoria Greciei se ridica in prezent la aproximativ 315 miliarde de euro si reprezinta 175% din PIB.

Negocierile purtate luni de catre ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis si omologii sai din zona euro s-au incheiat fara un rezultat concret, in conditiile in care Grecia a refuzat propunerea de a cere extensia programului de finantare externa inaintata de catre Comisia Europeana.

Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup, a acordat timp Greciei pana vineri pentru a cere o extinderea progarmului, in conditiile in care pachetul de bailout expira la finalul lunii februarie. In lipsa unei intelegeri, Grecia ar putea intra in incapacitate de plata pana la finele lunii martie si ar putea parasi zona euro.

Costul de finantare al Greciei a crescut marti pentru a doua zi consecutiv, randamentul obligatiunilor elene pe trei ani urcand cu 1,03 puncte de baza, la 18,61%. Actiunile companiilor listate la bursa din Atena au coborat cu 2,5%, dupa un declin de 3,8% in sedinta anterioara.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.