Oltchim, companie aflata in insolventa, si-a redus cu 46% pierderea anul trecut, de la 946 milioane lei in 2013 la 509,4 milioane lei (114,6 milioane euro), in contextul utilizarii a 24,3% din capacitatea de productie, fata de 20,6% in urma cu un an.

Veniturile totale au crescut cu aproape 10%, la 654,8 milioane de lei, comparativ cu 598 milioane de lei in 2013, iar cheltuielile au scazut cu 26%, la 1,6 miliarde de lei. Mai mult, cheltuielile cu personalul au scazut cu 80 de milioane de lei, pe fondul disponibilizarii a 918 de angajati in iunie 2013.

Cifra de afaceri a companiei de stat a crescut cu 26%, de la 497,9 milioane de lei in 2013 la 627,5 milioane de lei (141,2 milioane de euro) anul trecut, se arata intr-un raport al Oltchim. Cresterea cifrei de afaceri a fost determinata de avansul exporturilor cu 44,7%, la 444 milioane de lei, in timp ce vanzarile pe piata interna s-au diminuat cu 4%, la 183 de milioane de lei. Astfel, Oltchim a vandut anul trecut pe piata internationala 71% din productie, fata de 62% in anul precedent, scrie MEDIAFAX.

Datoriile au crescut usor fata de sfarsitul anului 2013, de la 3,66 miliarde de lei, la 3,73 miliarde de lei, din care 38,3 milioane de lei reprezinta salarii compensatorii nete aferente personalului disponibilizat.

Autoritatile au incercat de mai multe ori, in ultimii ani, sa privatizeze compania, dar demersurile au esuat, cel mai recent anul trecut, din lipsa de oferte.

Combinatul chimic este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 54,8% din actiuni, si se afla in insolventa din ianuarie 2013.

Administratorii judiciari ai Oltchim, firmele Rominsolv si BDO Business Restructuring, au anuntat luna trecuta ca vor prezenta in luna februarie planul de reorganizare a companiei, care urmeaza sa fie aprobat in martie, acesta prevazand vanzarea companiei catre un cumparator eligibil.

"Strategia de reorganizare care va fi supusa aprobarii creditorilor presupune imbunatatirea in continuare a rezultatelor economico - financiare, consolidarea si pastrarea echilibrului financiar al OLTCHIM precum si vanzarea OLTCHIM SA catre un cumparator eligibil", se arata intr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti.

Citeste si:
Ciolacu: "Cine are bani traieste, cine n-are, moare!"
Ciolacu: "Privatizarea...

Pentru imbunatatirea rezultatelor financiare, compania vizeaza investitii tehnologice care sa duca la reducerea consumului de energie. Totodata, daca vor fi atrase alte surse de finantare Oltchim va reporni noi instalatii, potrivit comunicatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.