Banca Centrala Europeana a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, in linie cu asteptarile analistilor.

"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% si, respectiv, -0,20%", se arata intr-un comunicat al institutiei europene.

Ultima modificare a ratei dobanzii de politica monetara a BCE a avut loc in septembrie anul trecut, cand institutia a coborat dobanda la minimul record de 0,05%, de la 0,15% anterior, scrie MEDIAFAX.

Presedintele BCE, Mario Draghi, va sustine o conferinta de presa incepand cu ora 15:30 (ora Romaniei) in care va anunta "masuri de politica monetara suplimentare", iar investitorii anticipeaza ca acesta va prezenta un program pentru cumpararea de obligatiuni guvernamentale emise de statele din zona euro in valoare de pana la 1.100 miliarde de euro.

Masurile de relaxare cantitativa, care presupun tiparirea de euro pentru achizitia de obligatiuni suverane, sunt menite sa stimuleze economia din zona euro si sa conduca la accelerarea inflatiei spre banda tintita de institutie, de circa 2%. Inflatia din regiune a trecut in teritoriu negativ in decembrie, cu un declin al preturilor de 0,2%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.