Presedintele Iohannis a declarat, miercuri, ca va propune tuturor partenerilor pastrarea obiectivului integrarii in zona euro, subliniind totodata ca acele criterii de aderare vor fi indeplinite odata ce Romania devine stabila, cu o justitie independenta si cu o economie functionala.

Intrebat cum va influenta eventuala excludere a Greciei din zona euro trecerea Romaniei la moneda comuna, presedintele Klaus Iohannis a explicat ca, potrivit Tratatului UE, o tara nu poate renunta la euro.

"Au existat anumite cercuri in care s-a discutat despre aceste variante pur ipotetic. Conform Tratatului, nu se poate iesi din zona euro. Deci, o tara poate sa hotarasca cand doreste si daca doreste sa devina membra in zona euro, dar decizia e irevocabila", a declarat, la Adevarul Live, Iohannis, adaugand ca nu trebuie create "scenarii apocaliptice", iar grecii nu trebuie pusi sub presiune, scrie MEDIAFAX.

In ceea ce priveste intrarea Romaniei in zona euro, Klaus Iohannis a precizat ca isi asuma acest obiectiv, dar trebuie indeplinite conditiile de convergenta.

"Intrarea Romaniei in zona euro este, ramane si imi asum acest obiectiv important al Romaniei. Eu vreau ca Romania sa devina membra in zona euro. Dorinta mea simpla nu este suficienta, trebuie indeplinite foarte multe conditii, conditiile de convergenta, aici sunt foarte multi factori implicati, dar lucrurile se rezuma in esenta, surpriza sau nu, tot la aceleasi lucruri pe care le-am discutat si la MCV. Odata ce Romania devine solida, stabila, stat de drept cu o justitie independenta si cu o economie functionala, o sa indeplinim toate criteriile si atunci depinde de vointa de a intra sau nu", a spus Iohannis.

Seful statului a precizat ca va propune "tuturor partenerilor sa pastram acest obiectiv important, european, de a integra Romania in zona euro, indiferent de ce fac grecii sau ce nu fac" si ca acest obiectiv trebuie urmarit "cu consecventa".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.