Grupul public ucrainean Naftogaz a anuntat in noaptea de vineri spre sambata ca a platit gigantului rus Gazprom 378 de milioane de dolari in avans pentru livrarea a aproape un miliard de metri cubi de gaze naturale rusesti, relateaza AFP.

Gazprom a confirmat sambata aceasta plata prin purtatorul de cuvant Seghei Kuprianov, potrivit agentiei de presa rusesti Tass.

Rusia a intrerupt in iunie livrarile de gaze naturale catre Ucraina, care refuza o crestere de pret decisa de Gazprom. Conflictul le-a provocat europenilor temeri cu privire la o perturbare pe timpul iernii a aprovizionarilor lor, care tranziteaza teritoriul fostei republici sovietice. In urma mai multor runde de negocieri, Ucraina, Rusia si Uniunea Europeana au ajuns in octombrie la o solutie provizorie in acest contencios. Aceste acorduri vizeaza plata unor datorii ale Ucrainei si modalitati de plata a livrarilor pana in martie 2015, scrie MEDIAFAX.

Ucraina a platit Rusiei o parte a datoriei - in valoare de 3,1 miliarde de dolari - la inceputul lui noiembrie, achitand o transa in valoare de 1,45 miliarde de dolari. A doua transa, in valoare de 1,65 de miliarde de dolari, urmeaza sa fie achitata pana la sfarsitului anului. Rusii evalueaza totalul arieratelor Kievului la 5,3 miliarde de dolari, dar accepta sa recurga la Curtea de Arbitraj pentru o suma de aproximativ 2,2 miliarde de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.