Fondul Monetar International va acorda Serbiei un imprumut de circa 1 miliard de euro, primul de la inceputul anului 2012, pentru sustinerea unui program de redresare, care include si masuri importante de austeritate, relateaza AFP.

"FMI va sustine Serbia pe parcursul a 36 de luni, cu o suma de circa 1 miliard de euro", a declarat Suzana Murgasova, seful delegatiei FMI care a negociat imprumutul cu autoritatile sarbe timp de doua saptamani. Ea a precizat ca acordul trebuie aprobat de board-ul FMI.

"Este o zi importanta pentru Serbia. Dupa ani de indisciplina si esecuri, Serbia a incheiat un acord cu FMI si a fost elaborat un plan economic care va fi sustinut de toata lumea. In lipsa acestui plan economic, declaratiile noastre nu valoreaza nimic", a declarat premierul Alexandr Vucic, scrie MEDIAFAX.

Un acord anterior al Serbiei cu FMI pentru un imprumut de 1 miliard de euro a fost suspendat in februarie 2012 din cauza incapacitatii guvernului de la acea data sa respecte conditiile impuse. Banca Nationala a Serbiei a anuntat marti ca anticipeaza o contractie a PIB de 2% din PIB in acest an. Pentru 2015, banca centrala prognozeaza un declin al economiei de 0,5%.

Parlamentul de la Belgard a adoptat la sfarsitul lunii octombrie mai multe masuri de austeritate, intre care reducerea cu 10% a pensiilor si salariilor din sectorul public care depasesc 200 de euro pe luna. Serbia, unde exista un raport de cinci pensionari sau someri la un angajat, se confrunta cu un deficit bugetar record, estimat pentru acest an la 8% din PIB si care, potrivit progranului du FMI, ar trebui sa coboare la 4,25% din PIB in 2016.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.