Companii precum Microsoft si Huawei Technologies, atrase de Europa pentru avantajele fiscale, se indreapta catre o destinatie aparent putin probabila, Franta, care ofera facilitati mari in domeniul cercetarii si dezvoltarii, relateaza Bloomberg.

Facilitatile fiscale pentru cercetare-dezvoltare, care numai in acest an au atins 5,6 miliarde de euro, combinate cu cercetatorii de clasa mondiala, fac Franta extrem de atractiva pentru companiile din sectorul tehnologic. Unii parlamentari s-au exprimat in timpul dezbaterilor din aceasta luna legate de modalitatile de reducere a deficitului bugetar pentru limitarea avantajelor fiscale, afirmand ca unele companii abuzeaza de acestea, dar presedintele Francois Hollande a promis ca politica sa bugetara nu se va atinge de cercetare si dezvoltare.

"Scutirile de taxe pentru cercetare sunt decisive, fac Franta mai atractiva din punct de vedere economic", a declarat Olivier Piou, seful Gemalco, dezvoltator, din Amsterdam, de produse de securitate pentru carduri bancare, telefoane mobile si pasapoarte, scrie MEDIAFAX.

Scutirile fiscale compenseaza o parte semnificativa a bugetului pentru cercetare si dezvoltare al Gemalto, ceea ce face ca 30% dintre cei 2.000 de cercetatori care lucreaza pentru companie la nivel mondial sa se afle in Franta, a aratat Piou.

In Irlanda, impozitul pe profit de 12,5%, sub jumatate fata de cel de 33,3% din Franta, face ca Google, Apple si alte companii sa isi stabileasca sediile centrale in statul celtic. In schimb, tot mai multe companii isi desfasoara activitatile de cercetare-dezvoltare in Franta, transformand tara intr-un centru tehnologic european, situatie similara cu dominatia Marii Britanii in sectorul financiar si cea a Germaniei in cel al industriei prelucratoare.

Facilitatile fiscale pentru cercetare si dezvoltare dateaza din anii 1980, au fost extinse de fostul presedinte Nicolas Sarkozy si sunt printre putinele politici mentinute de Hollande. "Fortele economiei noastre s-au schimbat fata de anii '50. Pot afirma ca tehnologia este cheia dezvoltarii noastre viitoare", a declarat ministrul Economiei, Emmanuel Macron, la o conferinta in domeniul tehnologiei de la Paris.

Citeste si:
Cum integrezi tehnologia 4.0 ca să-ți crești afacerea online
Cum integrezi tehnologia 4.0...

Peste 17.000 de companii, de la biotehnologie, energie si pana la software si proiectare de jocuri, profita in acest an de avantajele fiscale si subventiile pentru inovatii, scutirea medie de taxe fiind de 323.500 de euro.

Microsoft are o companie mixta in Franta cu institutul de cercetari Inria, sustinut de stat, unde lucreaza circa 100 de cercetatori. Laboratorul infiintat in urma cu opt ani a evoluat de la securitate software la utilizarea computerelor in domenii precum medicina. Producatorul chinez de echipamente pentru retele Huawei intentioneaza sa recruteze 200 de cercetatori pana in 2017, in orasul Sophia Antipolis din sudul Frantei.

Angajarile in astfel de companii se numara printre putinele puncte luminoase in peisajul tern al economiei franceze, unde somajul creste, iar economia stagneaza. Companii pornind de la producatorul auto Peugeot si operatorul de telefonie mobila Bouygues Telecom concediaza angajati, din cauza transferarii activitatilor in state cu forta de munca mai ieftina si a intensificarii concurentei.

Citeste si:
Apple a lansat IOS 16.3. Noile funcții disponibile pentru...
Apple a lansat IOS 16.3....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.