Productia de porumb din statele Uniunii Europene este estimata sa creasca la aproape 74 milioane de tone in acest an, peste cantitatea de 64,5 milioane de tone recoltata anul trecut, Romania contribuind cu aproape 11 milioane de tone la recolta totala, relateaza Reuters.

"Uniunea Europeana va inregistra anul acesta una dintre cele mai bune recolte la porumb, multumita vremii bune din timpul verii", a declarat Claus Keller, analist al firmei germane FO Licht.

Prognoza privind productia de porumb din EU a fost revizuita in urcare, de la o recolta totala de 70,4 milioane de tone estimata in septembrie.
Keller estimeaza ca Franta va fi si anul acesta cel mai mare producator de porumb din UE, cu o productie totala de circa 17,5 milioane de tone, fata de 14,7 milioane de tone anul trecut. Romania se situeaza pe locul al doilea, cu o recolta de 10,8 milioane de tone, in urcare de la 10,6 milioane de tone in 2013, scrie MEDIAFAX.

Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana din punct de vedere al suprafetei cultivate cu porumb, de 2,5 milioane de hectare, dar randamentul pe hectar foarte scazut face ca tara sa fie in urma multor state cu o suprafata cultivata mult mai mica.

"Randamentul este inca scazut in Romania, iar cel mai elocvent exemplu este porumbul. Avem un randament de 4-4,5 tone la hectar, in timp ce in Franta randamentul mediu este de peste 8 tone la hectar, iar in Belgia e un randament de 11 tone la hectar", afirma in luna sptembrie ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Clasamentul de anul acesta al celor mai mari producatori de porumb din UE, va fi completat, potrivit estimarilor analistului german, de Ungaria (cu o recolta de 8,9 milioane de tone), Italia (8,1 milioane de tone), Germania (5,3 milioane de tone) si Polonia (3,7 milioane de tone).

Keller a apreciat ca recolta mare de porumb din UE va reduce necesarul de import, pe fondul unei bune oferte de porumb pentru animale, dar si pentru producerea de etanol si pentru industria alimentara. Cu toate acestea, exista reserve privind calitatea porumbului de anul acesta, din cauza posibilelor contaminari cu micotoxine, avertizeaza traderii de cereale.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

De exemplu, recolta din estul Frantei a fost afectata de micro-ciupercile care s-au inmultit din cauza umiditatii excesive, existand o "diferenta ca de la zi la noapte" intre calitatea porumbului produs in estul tarii si cel din sud-vest, a declarat un broker local.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.