Administratia de la Kiev a platit marti companiei ruse Gazprom 1,45 de miliarde de dolari din restantele acumulate, aceasta fiind prima conditie pentru reluarea livrarilor de gaze, relateaza AFP.

"Grupul ucrainean Naftogaz a platit Gazprom o prima transa, de 1,45 miliarde de dolari, din arieratele de 3,1 miliarde de dolari pe care Kievul trebuie sa le achite pana la sfarsitul anului", informeaza compania ucraineana intr-un comunicat oficial, scrie MEDIAFAX.

Dupa mai multe runde de negocieri, Ucraina, Rusia si Uniunea Europeana au gasit joi o solutie provizorie pentru problema livrarilor de gaz rusesc, care asigura aprovizionarea Ucrainei dar si a Europei de Vest pentru iarna. Acordurile vizeaza achitarea datoriei Ucrainei, precum si modalitatile de plata a livrarilor pana in martie 2015. Plata unei datorii de 3,1 miliarde de dolari va fi efectuata in doua transe, prima de 1,45 miliarde dolari care tocmai a fost platita de Naftogaz si cealalta de 1,65 miliarde, urmand sa fie platita pana la sfarsitul anului.

Moscova, Kievul si Uniunea Europeana au semnat saptamana trecuta un acord privind reluarea alimentarii cu gaze ruse a Ucrainei. Conform acestui acord, Rusia va relua furnizarea gazelor spre Ucraina daca Kievul va plati Moscovei, pana la sfarsitul anului 2014, 3,1 miliarde de dolari din datoria totala de 5,3 miliarde de dolari.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat sambata un decret care stabileste un tarif la gaze destinat Ucrainei de 378,22 dolari pentru 1.000 de metri, valabil pana la 31 martie 2015.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.