Autoritatile din Rusia si Ucraina au ajuns la o intelegere in privinta pretului gazelor naturale care ar urma sa fie livrate Ucrainei pe perioada iernii, fiind aproape de a incheia un acord formal care ar elimina ingrijorarile privind eventuale intreruperi in aprovizionarea de gaze pe continent.

Presedintele ucrainian Petro Poroshenko a anuntat sambata ca tara sa a acceptat sa plateasca Rusiei 385 de dolari pe perioada iernii pentru o mie de metri cubi de gaze, relateaza The Wall Street Journal. "Ucraina va avea gaze si caldura", a spus Poroshenko.

Cele doua parti nu au incheiat inca un acord oficial, termenii acestuia urmand a fi discutati marti. "Este prematur sa spunem ca am ajuns la un acord. Un acord presupune semnaturi din partea Gazprom si Naftogaz (companiile de stat din domeniul gazelor naturale din Rusia si Ucraina – n.r.) si reluarea furnizarii de gaze", a declarat duminica premierul ucrainian Arseniy Yatsenyuk.

Potrivit oficialilor din Kiev, Ucraina nu dispune insa de fondurile necesare achizitionarii de gaze naturale si intentioneaza sa ceara ajutor Fondului Monetar International, care ar putea sa suplimenteze un imprumut de 17 miliarde de dolari acordat la inceputul anului. Rusia, care acopera aproape 15% din necesarul de gaze naturale din Europa, a oprit in luna iunie livrarile de gaze destinate Ucrainei, din cauza unei dispute legate de preturi si datorii, dar a continuat sa furnizeze gaze clientilor europeni. In prezent, datoriile Ucrainei pentru gaze sunt estimate la aproximativ 5 miliarde de dolari.

Vladimir Putin a avertizat saptamana trecuta tarile europene ca exista "riscuri majore" privind alimentarea cu gaze in aceasta iarna in lipsa unui acord intre Moscova si Kiev, mentionand ca va reduce livrarile in cazul in care Ucraina va prelua ilegal gaze din conductele Gazprom.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.