26 de companii risca sa fie amendate de catre Consiliul Concurentei in urma investigatiei de pe piata de retail care vizeaza contractele dintre Metro, Selgros, Mega Image si Interex si furnizorii lor.

"Directia de investigatie a propus amenda pentru toate cele 26 de companii anchetate in acest caz. Decizia finala nu a fost luata, ma viziteaza multi retaileri, audierea lor va avea loc pe 23 octombrie, iar Consiliul Concurentei va lua o decizie finala in noiembrie", a declarat sambata, presedintele Consiliul Concurentei, Bogdan Chiritoiu, scrie MEDIAFAX.

El a aratat ca retailerii au semnat contracte cu furnizorii prin care acestia din urma se obligau ca, pe perioada unor promotii, de genul "primesti de 10 ori diferenta daca gasesti produsul in alta parte mai ieftin", sa nu vanda produsul nimanui mai ieftin. "Sper sa avem cateva cazuri rasunatoare cu astfel de practici. Sunt convins ca tara e plina de astfel de intelegeri, dar trebuie sa dam un semnal ca aceasta practica nu este acceptata. Pana acum, simplul fapt ca am deschis investigatia i-a facut sa modifice practicile", a adaugat Chiritoiu.

Consiliul Concurentei a anuntat la inceputul saptamanii ca a finalizat investigatia pe piata de retail care a vizat grupurile Metro, Rewe (Selgros Cash & Carry), Mega Image si Interex si furnizorii acestora, iar inspectorii recomanda sanctionarea companiilor investigate, amenzile potrivit legii ajungand la 2-4% din cifra de afaceri. Investigatiile sunt instrumentate de inspectorii de concurenta, care la final intocmesc un raport in care sunt facute propuneri. Raportul este trimis partilor implicate, care au timp 30 de zile pentru observatii. In faza urmatoare sunt programate audierile companiilor de catre plenul Consiliului Concurentie, dupa care va fi luata decizia finala.

Consiliul a inceput investigatia privind piata de retail in anul 2009. Prima investigatie vizeaza societatile membre ale grupului Metro - Metro Cash & Carry Romania, real, -Hypermarket Romania (preluat de grupul francez Auchan), MGB Metro Buying Group - si furnizorii acestora. Cea de-a doua investigatie are in vedere societatile grupului Rewe (Selgros Cash & Carry SRL si Billa Romania), in timp ce a treia si a patra privesc societatile Mega Image, CDE Interex si furnizorii acestora.

Citeste si:
Astăzi expiră polițele RCA emise de Euroins. Ce amenzi riscă...
Astăzi expiră polițele RCA...

Chiritoiu a declarat la inceputul saptamanii ca desi sunt cazuri separate, investigatiile s-au realizat concomitent, deoarece vizau acelasi tip de incalcari ale legii. El a mentionat ca se asteapta ca sanctiunile sa fie contestate in instanta, daca decizia finala va fi amendarea companiilor implicate.

Amenzile in acest caz ar putea ajunge la cateva zeci de milioane de euro, in conditiile in care doar grupurile de retail au afaceri care depasesc doua miliarde de euro. "Doar Metro are afaceri de circa 1 miliard de euro, deci amenzile aplicate vor fi mari. Nu vor depasi pe cele aplicate benzinarilor, dar vor fi mari", a explicat Chiritoiu.

Selgros a inregistrat anul trecut afaceri de 699,3 milioane de euro, in timp ce Mega Image a raportat vanzari de 530 milioane de euro. Lantul francez de supermarketuri Interex, cu afaceri de putin sub 40 de milioane de euro in 2011, a iesit din Romania la finalul anului 2012 dupa ce a inchis toate cele zece magazine pe care le mai detinea. In ceea ce priveste retailerul real, -Hypermarket Romania (preluat de grupul francez Auchan) nu se stie inca in ce conditii si la ce cifra de afaceri va fi aplicata o posibila amenda.

Citeste si:
5 pași esențiali pentru alegerea unei companii de împrumut online
5 pași esențiali pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.