Companiile chineze sunt interesate de cumpararea activelor din Romania si Slovacia pe care compania italiana Enel vrea sa le vanda, pentru a-si reduce datoria, potrivit CEO-ului Enel, Francesco Starace.

"Exista companii din China interesate sa cumpere atat in Romania, cat si in Slovacia", a declarat Starace. CEO-ul Enel a precizat ca State Grid Corporation of China, cea mai mare companie de stat de utilitati din lume dupa venituri, s-a aratat interesata sa cumpere operatiunile de distributie si vanzare din Romania, scrie MEDIAFAX.

In ceea ce priveste Slovacia, Starace nu a mentionat ce firma din China vizeaza preluarea participatiei de 66% a Enel la Slovenske Elektrarne. In schimb, companiile CEZ si EPH din Cehia si-au manifestat deja interesul pentru cel mai mare producator de energie din Slovacia.

Enel, care detine o treime din piata distributiei de energie din Romania, vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

Retail jobs

Compania de stat Nuclearelectrica a anuntat, in septembrie, ca analizeaza posibilitatea de a cumpara o parte dintre operatiunile Enel in Romania, insa nu a inaintat inca nicio oferta, decizia urmand sa fie discutata de catre actionari. Starace a declarat, insa, ca "nu este un fapt" iesirea de pe piata in tarile unde Enel a scos active la vanzare.

Companiile de stat din China au cautat sa preia active in Europa, profitand de criza din zona euro. De exemplu, State Grid Corporation a cumparat participatii minoritare in companiile din domeniu din Portugalia si Italia, orientandu-se acum si catre Grecia si Spania. De altfel, Enel, grup controlat de statul italian, vrea sa vanda o parte dintre actiunile detinute la compania de utilitati Endesa din Spania, unde are o participatie de 92%.

Enel este compania de utilitati cu cele mai mari datorii din Europa, astfel ca grupul italian a decis sa vanda active in valoare de peste 4 miliarde de euro pana la finalul acestui an, pentru a reduce nivelul datoriei si pentru a-si pastra ratingul pentru investitii.

Citeste si:
China a interzis fotbaliștilor din echipa națională să aibă tatuaje
China a interzis...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.