Salariile din sectorul privat au crescut in 2014 cu 4,1%, cea mai mare crestere salariala in 2014 fiind inregistrata in sectorul IT&C (7%).

Cea mai mare crestere salariala in 2014 a fost inregistrata in sectorul IT&C (7%), iar cele mai modeste majorari au fost raportate in sectorul bancar si retail (ambele 3,2%). "Cu toate ca salariul minim la nivel national a fost majorat de doua ori in cursul unui an, cresterile salariale total efectuate de catre companii au fost destul de modeste in 2014. Pe de alta parte, tendinta de scadere a ratei inflatiei a redus presiunile salariale", a afirmat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de consultanta fiscala si juridica din Romania intr-un comunicat transmis de PwC.

Studiul a analizat nivelurile salariale si politicile de remunerare a 166 de companii din noua sectoare economice, respectiv publicitate, bancar, bunuri de larg consum, produse industriale, IT&C, leasing, farmaceutic, retail si centrele de servicii externalizate. Dintre companiile participante la studiu, 86% au majorat deja sau intentioneaza sa creasca salariile in acest an, in timp ce 14% dintre companii fie nu vor majora salariile, fie nu au luat inca o decizie pana la momentul realizarii studiului, respectiv luna iulie, scrie MEDIAFAX.

"Avand in vedere ca redresarea economica la nivel european este inca fragila, iar contextul geopolitic regional este foarte nesigur, companiile vor da dovada de precautie si vor monitoriza mai indeaproape costurile in anii urmatori. Pentru 2015, 54% dintre companiile participante la studiu au bugetat o crestere salariala medie tot de aproximativ 4%, similar cu cea bugetata pentru acest an", a adaugat Mitroi.

Potrivit studiului, jumatate dintre companiile din Romania ofera bonusuri fixe extra salariale a caror valoare poate ajunge pana la 2.250 de lei pe an (peste 500 euro). Majoritatea companiilor participante la studiul realizat de PwC utilizeaza frecent si bonusurile de performanta, al carui nivel planificat ajunge la pana la 30% din salariul anual, cele mai mari bonusuri fiind alocate pentru managementul superior.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Potrivit studiului PwC, in ultimii ani se inregistreaza tendinta de scadere a tuturor tipurilor de beneficii extra salariale. Venitul fix (reprezentat de salariul de baza si de bonusurile fixe) reprezinta 92% din totalul pachetului total de remunerare (in comparatie cu 69% in 2008), in timp ce bonusurile de performanta au scazut la 5% din totalul remuneratiei, iar beneficiile extra salariale au coborat la 3%. "Obiectivele de performanta au devenit mai dificil de atins, ceea ce duce la bonusuri de performanta mai scazute, in timp ce beneficiile extra-salariale au fost afectate de masurile de eficientizare si reducere a costurilor luate de companii", a afirmt in comunicat Horatiu Cocheci, senior manager si lider al echipei de consultanta in resurse umane din PwC Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.