Gazprom a reinnoit oferta de a reduce cu 100 de dolari pretul gazelor livrate catre Ucraina, la 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze.

Oferta ar putea fi anexata contractului existent dintre Gazprom si compania de stat ucrainiana Naftogaz, a spus Novak la finalul unei intrevederi cu Comisarul European pentru Energie Guenther Oettinger. Discutiile dintre autoritatile din Moscova si Uniunea Europeana pe marginea disputei dintre Gazprom si Naftogaz au avansat, dar inca nu s-a ajuns la un acord formal, a spus Oettinger la randul sau. Acesta a adaugat ca o intalnire intre cele trei parti va fi stabilita saptamana viitoare.

Propunerea Gazprom de reduce pretul gazelor livrate Ucrainei nu este noua. Ea a mai fost inaintata la discutiile anterioare din iunie dintre Rusia, Ucraina si UE, dar autoritatile din Kiev au refuzat oferta, sustinand ca este o vorba de o "capcana".

Rusia a oprit in luna iunie livrarile de gaze destinate Ucrainei, din cauza disputei legate de pret, dar a continuat sa furnizeze gaze clientilor europeni. Potrivit Gazprom, Ucraina trebuie sa plateasca o datorie de 1,45 miliarde de dolari pentru ca Rusia sa reia exportul de gaze catre fostul stat sovietic. Datoria totala a companiei Naftogaz catre Gazprom se ridica la 5,3 miliarde de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.