Bank of America va plati 16,67 miliarde de dolari pentru inchiderea unor investigatii federale si statale legate de vanzarea de obligatiuni garantate prin ipoteci, aceasta fiind cea mai mare penalizare impusa vreodata in SUA in legatura cu imprumuturile care au alimentat criza financiara din 2008.

Acordul Bank of America cu autoritatile include facilitati acordate clientilor, in valoare de 7 miliarde de euro, si plata a 9,65 de miliarde de dolari in numerar, a anuntat joi Departamentul de Justitie.

"Este cel mai mare acord civil din istorie incheiat cu o singura institutie, care penalizeaza comportamentul descoperit in peste 12 cazuri si investigatii", a declarat procurorul general Eric Holder, intr-o conferinta de presa sustinuta la Washington, scrie MEDIAFAX.

Bank of America este institutia financiara americana cel mai aspru penalizata pentru operatiunile incorecte cu credite ipotecare. Penalizarea aplicata Bank of America eclipseaza acordul de 7 miliarde de dolari convenit de Citigroup in luna iulie si cel de 13 miliarde de dolari incheiat de autoritatile americane cu JPMorgan in noiembrie anul trecut.

Retail jobs

In luna martie, Bank of America a acceptat plata altor 9,5 miliarde de dolari intr-un litigiu cu Agentia Federala pentru Finantarea Locuintelor.
Bank of America anticipeaza ca acordul cu Departamentul de Justitie va reduce profitul inainte de taxe din trimestrul al treilea cu circa 5,3 miliarde de dolari.

Anul trecut, Bank of America a inregistrat un profit de 11,4 miliarde de dolari.

Negocierile dintre Bank of America, a doua mare banca din SUA, si autoritatile guvernamentale au inceput in luna martie si s-au intensificat in iulie, banca refuzand timp de mai multe saptamani sa isi imbunatateasca o oferta de 13 miliarde de dolari.

Sub conducerea directorului general Brian T. Moynihan, Bank of America a inregistrat cheltuieli de peste 55 de miliarde de dolari generate de operatiunile cu credite pentru locuinte, majoritatea legate de preluarea dezastruoasa, din 2008, a furnizorului de credite subprime (riscante) Countrywide Financial.

Citeste si:
Uleiul a devenit un moft. Record - un litru se vinde cu 17 lei
Uleiul a devenit un moft....

Alte banci investigate in SUA pentru vanzarea de obligatiuni garantate prin ipoteci sunt Credit Suisse Group, Goldman Sachs Group si Wells Fargo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.